"Euroopan turvallisuustilanne muuttunut merkittävästi"

Viron puolustusministeriön alivaltiosihteerin Sven Sakkovin mukaan Venäjän toistuvat rajaloukkaukset Suomea ja Ruotsia kohtaan kertovat Venäjän sotilaallisista tavoitteista. Sakkov sanoo, että Ruotsin ja Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys vahvistaisi koko Itämeren alueen turvallisuutta.

Ulkomaat
Sven Sakkov
- Venäjä on tehnyt yhä tiheämmin ilmatilaloukkauksia Itämeren valtioita vastaan sekä käyttäytynyt aggressiivisesti Itämerellä, sanoo Viron puolustusministeriön alivaltiosihteeri Sven Sakkov. Katso Sakkovin koko haastattelu.

– Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut merkittävästi, sanoo Viron puolustusministeriön alivaltiosihteeri Sven Sakkov Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa.

Sakkovin mukaan Venäjän sotilaallinen toiminta Itä-Ukrainassa ja Krimin haltuunotto kertovat siitä, että Venäjä on repinyt palasiksi suurimman osan sopimuksista, joille Euroopan turvallisuus perustuu. Lisäksi rajaloukkaukset Itämeren valtioita kohtaan ovat lisääntyneet.

– Venäjä on tehnyt yhä tiheämmin ilmatilaloukkauksia Itämeren valtioita vastaan sekä käyttäytynyt aggressiivisesti Itämerellä. Lisäksi Venäjä on luonut uusia sotaväen tukikohtia rajojemme tuntumaan – myös Suomen rajan läheisyyteen. Olemassa olevia tukikohtia on myös vahvistettu. Se on suunnitelmallista toimintaa, sanoo Sakkov.

Nato vahvistaa asemiaan Itämeren valtioiden alueella

Viron puolustusministeriön alivaltiosihteeri Sakkovin mukaan Nato on vuoden alusta alkaen lisännyt läsnäoloaan Itämeren valtioiden alueella. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Baltian ilmapuolustusta on vahvistettu.

– Lisäksi Naton kaakkoisen armeijaosaston valmiustilaa nostetaan nyt nopean reagoinnin osastoksi. On myös tehty päätös muodostaa huippunopeassa valmiudessa olevat reagointijoukot, jotka tulisivat Nato-maiden avuksi tarvittaessa.

Sakkovin mukaan Venäjän toistuvat ilmatilaloukkaukset Suomea ja Ruotsia kohtaan kertovat Venäjän sotilaallisista tavoitteista.

– On selvää, että Venäjällä on jokin sotilaallinen motiivi näyttää voimaansa ja esitellä ylivaltaansa. Luonnollisesti tämä on se syy, miksi Viro on valinnut Naton jäsenyyden tien.

"Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyys parantaisi koko Itämeren alueen turvallisuutta"

Itämeren valtiot Saksa, Puola, Viro, Latvia, Liettua ja Tanska kuuluvat Natoon. Sakkov ei ota kantaa Ruotsin tai Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen, mutta myöntää maiden jäsenyyden edut paitsi Suomen ja Ruotsin omalle turvallisuudelle, myös koko Itämeren alueelle.

– Voin naapurivaltion kannalta sanoa, että se tietenkin vahvistaisi olennaisesti turvallisuutta Itämeren alueella. Se vahvistaisi myös Viron, Latvian ja Liettuan turvallisuutta ja näiden maiden turvallisuus kiinnostaa luullakseni myös Suomen ja Ruotsin turvallisuuden kannalta.

– Nato antaa vakuuden siitä, että supervalta Yhdysvallat, maailman ainoa hypervalta, tulisi apuun teitä kohdanneen hyökkäyksen sattuessa. Minusta se on olennainen ja huomionarvoinen asia, sanoo Sakkov.