1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäläinen sotilasasiantuntija: "Jos Suomi liittyy Natoon, teistä tulee vihollisemme"

Venäläinen sotilasasiantuntija Viktor Baranets nauraa Ruotsin sukellusvenejupakalle ja pitää sitä "satuna". Hänen mielestään operaation tavoitteena on Ruotsin armeijan määrärahojen lisääminen.

Ulkomaat
Yle
Venäläinen sotilasasiantuntija Viktor Baranets pitää Ruotsin sukellusvenejupakkaa "satuna". Kuuntele koko haastattelu.

– Me ymmärrämme oikein hyvin, miksi Ruotsi juuri nyt keksi tällaisen perättömän jutun. Ruotsi laatii parhaillaan puolustusbudjettia, eikä sotalaivasto ole saamassa riittävästi rahaa. Ruotsin täytyy näyttää, että heitä ympäröi venäläinen uhka ja siksi tiedusteluun täytyy saada lisää rahaa, laukoo venäläinen sotilasasiantuntija Viktor Baranets sukellusvenekohusta.

Asiantuntija vaatii Ruotsilta todisteita venäläisestä sukellusveneestä: valokuvia, tietoja miehistön kokoonpanosta sekä aluksen komentajasta. Tällä hetkellä koko operaatio on Baranetsin mukaan "ihan satua".

Toinen selitys Ruotsin operaatiolle on asiantuntijan mukaan Ruotsin Nato-kumppanuus.

– Ruotsi haluaa näyttää, miten läheiset suhteet sillä on Natoon ja ettei se suhtaudu suopeasti Venäjään, vaan kuuluu Venäjää vastustavien maiden joukkoon, sanoo Baranets.

"Itämerestä ei koskaan tule Naton sisämerta"

Sotilasasiantuntijan mukaan Venäjällä on vankka asema ja tarpeeksi voimaa torjua mikä tahansa vastustaja Itämerellä, eikä sotilaallisen voiman lisääminen ole tällä hetkellä tarpeellista.

– Koko Amerikan armeija voisi vaikka laskeutua Itämerelle ja meillä olisi sitä vastaan tarpeeksi hyvä varustus. Mutta sitä me emme ajattele. Vain sekopäät luulevat, että Venäjä haluaisi hallita Itämerta. Se on pelkkää propagandaa. Haluamme, että Itämeri säilyy rauhan merenä kuten ennenkin, sanoo Baranets.

Asiantuntijan mukaan Itämeri ei ole ollut eikä siitä koskaan tule Naton sisämerta, koska Ruotsi ja Suomi eivät kuulu Natoon ja tuskin koskaan liittyvätkään siihen. Jos maat liittyisivät Natoon, tilanne olisi toinen.

– Silloin Suomesta ja Ruotsista tulee meidän vihollisiamme. Tällöin jokainen kaupunki, tukikohta ja strateginen kohde tulee Venäjän federaation hyökkäyksen kohteeksi.

Lue seuraavaksi