1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäläinen erikoisalus jälleen matkalla kohti Ruotsia

Expressen-lehden mukaan venäläinen erikoisalus on yön aikana liikkunut Skånen korkeudella. Tutkija Tomas Ries arvioi, että uusi laiva on ehkä tulossa emoalukseksi NS Concordin tilalle.

Ruotsin puolustusvoimat etsi vierasta sukellusvenettä Tukholman saaristossa lokakuussa 2014. Kuva: Fredrik Sandberg / EPA

Venäläinen Professor Logatšev -alus on jälleen matkalla kohti Ruotsia, kertoo Expressen-lehti verkkosivuillaan. Aluksessa kerrotaan olevan halli minisukellusveneitä varten. Expressenin tietojen mukaan aluksella on suoria kytköksiä presidentti Vladimir Putinin hallintoon.

Tukholman edustalla kansainvälisillä vesillä lähes paikoillaan kierrellyt venäläisomisteinen öljytankkeri NS Concord sen sijaan lähti eilen iltapäivällä kohti itää. Ruotsissa on spekuloitu, että tankkeri voisi olla mahdollisen piensukellusveneen emoalus.

Yön tunteina Professor Logatšev on kääntänyt kurssinsa kohti Ruotsia. Sama alus lähestyi Ruotsin aluevesiä myös viime viikonloppuna. Aamuyöllä alus oli keskellä Itämerta Gotlannin korkeudella. Expressenin haastatteleman asiantuntijan mukaan alusten liikkeet saattavat liittyä toisiinsa.

– Professor Logatšev on mahdollisesti tulossa emoalukseksi NS Concordin tilalle, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Tomas Ries sanoo lehdelle.

Ruotsin puolustusvoimat on viime päivinä saanut satoja uusia yleisövihjeitä mahdollisesta vedenalaisesta toiminnasta. Puolustusvoimien mukaan kahta vihjeistä pidetään luotettavina, ja niitä tutkitaan lisää. Luotettavia havaintoja on nyt yhteensä viisi.

Ruotsin puolustusvoimat etsii Tukholman saaristossa merkkejä ulkomaisesta, vedenalaisesta toiminnasta jo kuudetta päivää.

Professor Logatševin kulkua voi seurata mm. Marinetraffic-sivustolta (siirryt toiseen palveluun), mutta sen viimeisin päivitys oli keskiviikkoaamuna useiden päivien takaa.