Etelä-Pohjanmaan päivittäistavarakaupan määrä yllätti maakuntaliiton

Etelä-Pohjanmaan liiton teettämä selvitys osoitti, että maakunnan päivittäistavarakauppojen pinta-ala on jopa 70 000 neliömetriä suurempi kuin mitä alueen väestömäärä ja ostovoima edellyttäisi. "Ylitarjonnasta" huolimatta Etelä-Pohjanmaalla on liiton mukaan edelleen tilausta myös kaupan lisärakentamiselle.

Kotimaa
Autoja jonottamassa Tuurin kyläkauppaan.
Autoja jonottamassa Tuurin kyläkauppaan.Yle

Hehtaarikaupalla ennakoitua suurempi eteläpohjalaisten päivittäistavarakauppojen pinta-ala kertoo muun muassa vahvasta yrittäjähengestä sekä maakunnan yhteiskuntarakenteesta.

- Täällä on paljon yksityisiä, "villejä" kauppiaita ja ylipäätään aktiivista kaupan alan yrittäjyyttä. Kauppaliikkeitä on keskimääräistä enemmän kuin muualla maassa, tosin vastaavasti sitten kaupan keskimääräinen myynti per neliö on muuta maata alhaisempaa, listaa Etelä-Pohjanmaan liiton suunnittelujohtaja Antti Saartenoja.

Runsas kauppaneliöiden määrä kertoo Saartenojan mukaan myös harvasta asutuksesta. Päivittäistavarakaupan palveluita on hyvä olla saatavana kautta koko maakunnan eikä vain maakuntakeskuksessa, ja tässä suhteessa pienienkin taajamien tilanne on Etelä-Pohjanmaalla ollut ainakin toistaiseksi hyvä.

E-P:n ostosmatkailu kasvaa - lisääkin voisi rakentaa

Etenkin Seinäjoen ja Alavuden Tuurin kauppakeskittymien koko osoittaa, että ostosasiakkaita saapuu maakuntaan merkittävästi myös sen ulkopuolelta.

Lisäneliöitä mahtuisi etenkin erikoiskaupan, kuten esimerkiksi automyynnin ja rautakaupan aloilla jopa kautta maakunnan. Päivittäistavarakaupankin lisäneliöillekin olisi paikoin sijaa.

- Esimerkiksi Kurikassa, Ilmajoella ja Lapualla kauppaa ei ole suhteessa ostovoimaan nähden niin paljon kuin voisi olla, Saartenoja sanoo.

Valmisteilla olevassa maakuntakaavassa halutaan toisaalta varmistaa kauppojen säilyminen vastakin tasaisesti eri puolilla maakuntaa, ja toisaalta varmistaa että Seinäjoen ja Tuurin kaltaisissa kaupan kasvukeskuksissa on riittävästi mahdollisuuksia lisärakentamiselle.