1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirjasto vastaa huutoon ja lainaa kanteletta

Tornion kaupunginkirjastosta voi lainata nykyään myös kanteleen. Kirjastosta kerrotaan, että soitin on hankittu kovan kysynnän vuoksi ja myös ukulelen hankkimista lainakäyttöön harkitaan.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Tornion kaupunginkirjaston kirjastonhoitaja Tiina Höynälä kertoo, että kiinnostus esimerkiksi kanteleen, harmonikan ja ukulelen soittamiseen on huomattavassa kasvussa asiakkaiden keskuudessa.

– Tässä on kyllä ihan rohkea trendi menossa ja nuoretkin muusikot haluavat kokeilla jotain erilaisempaa. Muun muassa ukulelea ja kanteletta on kysytty paljon, Höynälä sanoo.

Höynälä kertoo, että kantele on monelle tuttu jo kouluajoilta ja nyt moni haluaa tutustua soittimeen koulun ulkopuolellakin.

– Koulussa oli ennen kantele ja nyt moni haluaa kokeilla, että olisiko siitä johonkin. Lisäksi nuoret haluavat kokeilla esimerkiksi harmonikkaa. Eli kyseessä voi olla ihan rokahtava yhtye joka haluaa jotain uutta musiikkiinsa, esimerkiksi harmonikkaa tai kanteletta.

Oppaita kysytään paljon

Höynälän mukaan soitinoppaita kysytään paljon ja uusia oppaita on hankittu vanhojen rinnalle.

– Me pidämme rinnatusten vanhaa ja uutta aineistoa. Monet vanhat oppaat eivät ole sisällöltään vanhentuneet ja niistä löytyy hyvin kaikki perusopit. Osa uusista oppaista sisältää myös CD-levyn. Levyt ovat suosittuja ja niistä saakin hyvin apua, että miltä sen lopputuloksen pitäisi kuulostaa, Höynälä hymyilee.

Esimerkiksi ukuleleoppaat ovat suosittuja Torniossa. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Ukuleleoppaiden kysyntä on jo niin kovaa, että tulevaisuudessa kirjastoon saatetaan hankkia myös lainattava soitin.

– Se on nyt harkinnassa ja pitää katsoa, että mikä on lopullinen kysyntä. Monilla oppaiden kysyjillä on jo oma soitin. Ukulele on kyllä pieni ja mukavasti mukana kulkeva soitin.

Tapahtumat ruokkivat kiinnostusta

Myös erilaiset tapahtumat lisäävät kiinnostusta soittimiin. Ilmiö on huomattu kirjastossakin.

– Esimerkiksi kesällä Torniossa ja Haaparannalla järjestetyn Kalott Blues&Jazz-tapahtuman jälkeen huomasi, että kiinnostus huuliharpun soittamiseen kasvoi. Tapahtumassa kun oli mukana muun muassa hyviä huuliharpun soittajia, Höynälä hymyilee.

Rentoutuen soittimen kanssa

Höynälä on huomannut, että moni asiakas haluaa opetella uuden soittimen saloja ihan omaksi ilokseen.

– Moni aikuinenkin on sanonut, että haluaa rentoutusta ja harrastuksen. Ei tarvitse päästä edes esiintymään vaan voi nauttia pelkästään soittamisesta ja siitä kun oppii jonkun biisin.

Myös Kemin kaupunginkirjastosta lainataan ahkerasti erilaisia soitinoppaita.

– Esimerkiksi huuliharppuoppaat ovat suosittuja. Samassa talossa, kirjaston naapurissa, on musiikkiopisto, joten sitäkin kautta oppaille on kysyntää, kertoo Marjut Rosenberg kirjaston musiikkiosastolta.