1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saippuaoopperaa eläinpuistossa – urospöllö paljastui naaraaksi, kumppani muni silti

Ranuan eläinpuiston lapinpöllöjen Kaarinan ja Alexiksen elämä muistuttaa jo saippuaoopperaa. Vuonna 1989 eläinpuistoon saapunut urospöllö Alexis on paljastunutkin naaraaksi. Tästä huolimatta sateenkaaripari sai kaksi munaa.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Ranuan eläinpuistossa asustelevat lapinpöllöt Alexis ja Kaarina (aiemmin tunnettu Kalle-pöllönä) ovat yllättäneet eläintenhoitajat. Lapinpöllö Kaarina muni toukokuussa kaksi munaa, joista ei kuoriutunut mitään. Lopulta selvisikin, että sen kumppani Alexis-pöllö onkin naaras.

Vuonna 1989 tarhaan tulleen Alexis-pöllön papereissa luki, että pöllö on uros, mutta syksyllä Englannissa tutkittu höyhennäyte varmisti, että oikeasti kyseessä on naaraspöllö.

Joko meillä on sensaatiomainen muninut uros tai 80-luvun lopulla tehty sukupuolenmääritys on mennyt vähän vikaan.

Mari Heikkilä

Eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä kertoo, että pöllöllä on ollut ennenkin kumppaneita, jotka ovat munineet tyhjiä munia, mutta tällä kertaa tapahtui jotain mikä sai kellot soimaan.

– Huomasimme, että myös Alexis-pöllöllä oli pesä ja munia, joita se hautoi. Eli siinä vaiheessa alkoi kyllä kellot hieman hälyttää. Joko meillä on täällä sensaatiomainen uros, joka on muninut tai 80-luvun lopulla tehty sukupuolenmääritys on mennyt vähän vikaan, Heikkilä hymyilee.

Heikkilä ei hämmästele, vaikka Alexiksen aiempi sukupuolenmääritys olikin mennyt väärin. Petolintujen molemmat sukupuolet näyttävät hyvin samanlaisilta.

– Ulkonäöstä ei juuri pysty päättelemään, onko kyseessä tyttö vai poika. Yleensä naaras on isompi, mutta toisaalta kyseessä voi olla kevyt naaras tai painava uros. Sukupuolen pystyy määrittelemään tarkasti höyhenen dna-näytteestä. Käytämme englantilaista lintuihin erikoistunutta laboratoriota, joiden avulla sukupuoli selvisi.

Naaras munii yksinkin

Heikkilä muistuttaa, että moni lintu pystyy munimaan ilman urostakin.

– Munivathan kanatkin ilman kukkoa parvessa. Pienkanoissakin on ollut naaraita, jotka ovat olleet samassa tilanteessa. Ne ovat munineet ja hautoneet, mutta munista ei ole tullut poikasia. Luonnossa tälläinen ei ole ehkä niin tavallista, mutta tarhaoloissa voi käydä näin, koska ruokaa on saatavilla hyvin.

Myös Kaarina-pöllöä luultiin ensin urokseksi. Muutama vuosi sitten pöllö törmäsi henkilöautoon Tornion Kaakamossa ja se sai silloin nimen Kalle. Lopulta pöllö päätyi toipumaan Ranuan eläinpuistoon ja tällöin myös varmistui, että kyseessä oli naaraspöllö.