Iso apu syöpäpotilaille: sairaala alkaa valmistaa radioaktiivisia aineita Kuopiossa

Syvälle maan alle sijoittuvassa bunkkerissa valmistettavaa ainetta käytetään esimerkiksi syöpäkasvainten kuvantamiseen. Tuotanto voi palvella jatkossa koko pohjoista Suomea. 

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopion yliopistollisen sairaalan työmaalla, seitsemän metrin syvyydessä on meneillään ainutlaatuinen rakennushanke. Valmisteilla on bunkkeri, jonne tuodaan ensi viikolla hiukkaskiihdytin. Kiihdyttimessä ryhdytään valmistamaan kahden vuoden sisällä radioaktiivisia aineita, joiden avulla voidaan tutkia esimerkiksi syövän leviämistä. 

Bunkkerin seinillä on paksuutta yli kaksi metriä, ja sisätiloja vartioi 20 000 kiloa painava, kiskoilla liikkuva ovi. Vaikka turvatoimet ympärillä ovat tiukat, käytännössä kyse on melko yksinkertaisesta prosessista; mitään uraanirallia Kuopiossa ei tulla näkemään.

– Prosessi on täysin turvallinen. Esimerkiksi fluori-18 valmistetaan happirikastetusta vedestä. Siinä mielessä tuotanto poikkeaa esimerkiksi ydinvoimaloista, KYSin fyysikko Mikko Hakulinen valottaa.

Bunkkerissa valmistuva aine johdetaan suoraan sairaalan kuvantamisyksikköön, jossa se on käytettävä maksimissaan kahden tunnin kuluessa.

– Täällä valmistettavat radioaktiiviset aineet ovat hyvin lyhytikäisiä. Pitkäikäisin on fluori-18, jonka puoliintumisaika on 110 minuuttia, eli ne häviävät hyvin nopeasti. Aineita ei siis varastoida, vaan ne käytetään saman tien, Hakulinen kertoo.

Pitkäikäisin on fluori-18, jonka puoliintumisaika on 110 minuuttia, eli ne häviävät hyvin nopeasti.

Mikko Hakulinen

Uudet tilat tehokkaaseen käyttöön

KYSin kaltainen ratkaisu on tähän saakka ollut sairaalakäytössä Suomessa vain Turussa. KYSin tuotantolaitos sekä sen ympärille valmistuva uusi sädesairaala parantavat näin suuren alueen potilaiden hoitomahdollisuuksia.

– Tietyissä tapauksissa vaativat kuvaukset voidaan tehdä Kuopiossa. Toisaalta omalla tuotannolla voidaan palvella myös alueen keskussairaaloita. Vuoden alussa uudistunut uusi lääkelaki mahdollistaa sairaala-apteekkien väliset toimitukset, ja tavoitteena olisi palvella pian Jyväskylän keskussairaalaa ja tulevaisuudessa myös Joensuun keskussairaalaa.

Samalla sädesairaalan uusien hoitoyksiköiden tehokkuus nousee.

– Hoitopuolelta on tulossa uudenlainen ajattelumalli, jossa pyrkimyksenä on, että valmistelu saataisiin tehtyä muualla ja hoitoaika täällä lyhenisi minimiin. Tällä voitaisiin kolminkertaistaa sädehoidon hoitomäärä, KYSin rakennuttajainsinööri Pekka Turunen lisää.

KYS valmistautuu jo tulevaan

Tulevat sote-ratkaisut määrittävät, mistä asti Kuopioon jatkossa tullaan hoitoon. Turusen mukaan katse on kuitenkin hyvin etupainotteinen.

– Kyllä tiloja tehdään sitä ajatellen, että pärjätään taistelussa muiden kanssa.

Harjannostajaisia sädesairaalalla vietetään marraskuussa. Hiukkaskiihdytin on tarkoitus saada tuotantoon vuonna 2016. Sädesairaalan yhteyteen valmistuu myös sairaalalla kauan kaivattuja uusia pysäköintipaikkoja.