Id-koira löytää kadonneen vaikka väentungoksesta

Moni kadonnut löytyy nykyään koiran avulla. Erityisesti silloin, kun kadonnutta etsitään taajamasta, asialla ovat niin kutsutut id-koirat – eli tietyn ihmisen hajun tunnistavat koirat.

Kotimaa
ID-koira etsintäharjoituksessa
Antti Eintola / Yle

Taitavalla koiralla voi olla ratkaiseva merkitys kadonneen ihmisen etsinnöissä.

Kadonneita joudutaan etsimään nykyään usein taajamista ihmisten keskeltä muun muassa siksi, että muistisairaudet ovat lisääntyneet. Silloin tarvitaan koiria, jotka pystyvät annetun ominaishajun perusteella etsimään vastaavaa hajua ympäristöstä.

Ylöjärvellä on koulutettu id-koiria jo useita vuosia. Esimerkiksi Minna- ja Ilo-koiralla on takanaan parin vuoden harjoittelu.

– Hajuaisti on aisteista ainoa, jota voi harjoittamalla treenata. Koiran nenässä eräänlaiset hajureseptorit kasvavat siitä, millä hajulla niitä ärsytetään ja millä hajulla niitä treenataan, sanoo kouluttaja Satu Välimäki koulutuskeskus Scentrestä.

Koulutus harrastajien varassa

Koiria käytetään jo paljon etsinnöissä, mutta juuri tietyn ihmisen hajun tunnistaviakin koiria tarvitaan.

Kun kadonnutta ihmistä aletaan etsiä, koiralle annetaan kadonneen ihmisen haju. Koira erottaa hajun kaikista muista hajuista.

– Vanhuksia ja muistisairaita katoaa yhä enenevässä määrin taajamiin. Meidän koiramme treenaavat taajamissa, marketien pihoilla, paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä, Välimäki sanoo.

Viranomaisten johtamiin etsintöihin voivat osallistua vain hälytysryhmiin merkityt pelastuskoirakot.

Tämän vuoden alusta lähtien pelastuskoirakkojen on suoritettava hyväksytysti valtakunnallinen käyttöönottotarkastus. Pelkkä id-koulutus eli tunnistusjäljestyksen opettaminen ei riitä. Poliisin mukaan se on kuitenkin hyvä lisätaito, jota voidaan etsinnöissä hyödyntää.

Poliisilla on käynnissä oma projekti, jossa tunnistusjäljestystä opetetaan muutamalle koiralle.

Artikkelia on korjattu ja täydennetty 10.12.2014 klo 11.41: Täydennetty mm. tieto siitä, että viranomaisten johtamiin etsintöihin voivat osallistua vain hälytysryhmiin merkityt pelastuskoirakot ja korjattu se, että myös poliisi kouluttaa koiria tunnistusjäljestykseen.