Pohjoismaiden somalialaiset: Nuorten radikalisoituminen on yhteinen ongelma

Pohjoismaiden somalijärjestöt pitävät nuorten radikalisoitumista yhteisenä, kasvavana ongelmana. Järjestöt kokoontuivat alkuviikosta keskustelemaan Espoon Hanasaareen, missä myös ääri-islamistien rekrytointipyrkimykset nousivat esiin. Ratkaisua radikalisoitumisen estämiseen etsitään nyt vaihtamalla kokemuksia maiden välillä.

Kotimaa
Kuvaa kokoussalista.
Pohjoismaiden somalialaiset järjestöt kokoontuivat Espoon Hanasaaressa. Yle

Suomessa pienestä asti kasvaneiden nuorten liittyminen ääri-islamistisiin järjestöihin on järkyttänyt Suomen somalialaisia. Verrattain uusi ilmiö on herättänyt yhteisössä paljon hämmennystä, kertoo Suomen Somaliliiton hallituksen varapuheenjohtaja Abdulrahman Abdi Rage.

– Monta kertaa on keskusteltu siitä, että Suomen somalialaiset nuoret menevät Somaliaan taistelemaan Al-Shabaabin riveihin, mutta tätä ei koskaan ole tapahtunut. On todella vakavaa, että lapset nyt lähtevät Syyriaan taistelemaan Syyrian sisällissodan keskelle, koska asia ei edes kuulu meille, Rage toteaa.

Viimeksi viime viikonloppuna Suomen somaliliitossa keskusteltiin nuorten kanssa siitä, kuinka todellisuus taisteluiden keskellä on vallan toista kuin rekrytoijien puheet. Rage on iloinen siitä, että nuoret ovat hyväksyneet sen, että kaikkien mieltä painavasta asiasta puhutaan avoimesti yhteisön sisällä.

– Monen käsitys asiasta oli alunperin väärä. Nuoret alkavat ymmärtää, että Syyrian taistelut eivät ole heidän asiansa. Kun ymmärtää asian jujun, on helpompi miettiä eteenpäin ja tehdä hyviä päätöksiä. Me keskustelimme perinpohjaisesti siitä, mikä on se totuus, mitä siellä tapahtuu.

Syyriaan lähteneiden kohtaloita on seurattu tarkasti. Rage uskoo, että nuoret katuvat ratkaisuaan.

– Meille tulee paljon viestiä, en tiedä pitääkö paikkaansa, että lapset katuvat sitä, mitä tekevät. Mutta he eivät voi kertoa sitä, koska tilanne on heille hengenvaarallinen. Kun katsoo tarkkaan, mitä lähteneet haluavat meille viestittää, huomaa, ettei se ole aitoa, vaan joku heidän mieltään painaa.

Värvääjät halutaan jäljittää

Nuorten radikalisoituminen ja ääri-islamistien värväyspyrkimykset ovat pohjoismaiden yhteinen onegelma. Siinä, missä Suomesta on lähtenyt Syyriaan ja muualle Lähi-itään vain kourallinen nuoria, ovat Ruotsin ja Norjan luvut huomattavasti suurempia. Naapurimaissa asiasta on myös puhuttu pidempään, sillä nuoria on lähtenyt Al-Shabaabin riveihin jo joitakin vuosia.

Pohjoismaiden somalialaisten seminaariin alkuviikosta osallistunut Ruotsin somaliliiton Mohamed Farah selittää pohjoismaiden suuria lukuja kahdella seikalla.

– Esimerkiksi USA:ssa on helppo kotoutua ja tuntea itsensä amerikkalaiseksi. Mutta täällä pohjolassa, on aina se pieni maahanmuuttaja. Ääriliikkeiden edustajien on myös helpompi tulla täkäläisiin moskeijoihin levittämään sanomaansa.

Seminaarissa perustettiin myös uusi pohjoismainen verkosto Somali Nordic Federation, jonka yhtenä tarkoituksena on kokemusten ja tiedon vaihto maiden välillä.

– Kun ihmiset keskustelevat ja miettivät, tulee yhteisymmärrystä ja saamme suuntaviivoja, miten asia hoidetaan. Tätä ainakin toivomme tällä hetkellä, Rage toteaa.

Viisasten kiveä ongelman ratkaisemiseksi ei ole kenelläkään. Oikeaa tiedon välittämistä ja luontevia yhteyksiä viranomaisiin pidetään kuitenkin tärkeinä.

– On hyvä, että meillä on kanava, johon ottaa yhteyttä, jos tulee ongelma. Suomen viranomaiset ovat tehneet kanssamme todella hyvää yhteistyötä ja olemme todella kiitollisia tästä asiasta, Rage toteaa.

Viranomaisilta toivotaan aktiivisuutta myös värvääjien rekrytoijien jäljittämisessä, sillä värvääminen tapahtuu usein sosiaalisessa mediassa tai muuten piilossa vanhempien silmiltä. Vaikka kohteena ovat somalialaiset nuoret, Rage uskoo värvääjien tulevan muualta.

– On viranomaisten tehtävä selvittää värvääjän olinpaikka. En ainakaan luule heidän olevan somalialaisia, sillä somalialaisilla ei ole yhteyksiä Syyriaan tai muualla Lähi-itään.