Kesko tai Maakunta eivät hingu ruoan verkkokauppiaiksi

Kainuussa Kesko tai Osuuskauppa Maakunta eivät vielä suunnittele ruoan verkkokauppojen aloittamista. Pääkaupunkiseudulla Ruokanet toimittaa säännöllisesti ruokaa muutamalla sadalle asiakkaalle, Kainuussa asiakkaita on vain murto-osa siitä.

Kotimaa
Ruokaostoksia kaupan liukuhihnalla
Yle

Verkosta ruoan ostaminen lisääntyy pikku hiljaa. Esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan päivittäistavaraverkkokaupan Ruokanet Oy:n asiakaskunta on kasvanut 30 prosenttia kesäkuun jälkeen. Tällä hetkellä lähes koko maahan ruokaa toimittavan Ruokanetin palveluita käyttää 3 500–4 000 asiakasta, säännöllisesti ruokaostoksensa yhtiön kautta tekee muutama sata asiakasta.

Kainuussa Kesko ja Osuuskauppa Maakunta tarkkailevat ruoan verkkokaupan kehittymistä. Kumpikaan ei aio vielä panostaa maakunnassa verkkokaupan aloittamiseen.

– Ruoan verkkokauppa varmaan lisääntyy tulevaisuudessa, mutta hitaasti. Volyymit ovat vielä pieniä. Kainuuseenkin verkkokauppa voi vielä tulevaisuudessa tulla, Kesko Pohjois-Suomen aluejohtaja Jari Saarinen toteaa.

Osuuskauppa Maakunnan vähittäiskaupan toimialajohtaja Arto Mustonen toteaa heidän seuraavan valtakunnan tilannetta.

– Kainuussa voisi olla tarvetta tällaiselle palvelulle. Tietenkin täällä oma asiansa ovat etäisyydet eli millä tavalla logistiikan kustannukset vaikuttaisivat lopulliseen ruokakassin hintaan. Seuraamme aktiivisesti ympäri valtakuntaa jo käynnissä olevia verkkokauppoja. Emme ole asian suhteen Kainuussa ihan keulajoukoissa, mutta näemme verkkokaupan mahdollisuutena.

– Myymälät eivät missään tapauksessa katoaisi, vaikka aloittaisimmekin verkkokaupan. Osuuskaupan keskeinen tavoite on säilyttää myymäläverkosto maakunnassa, Mustonen jatkaa.

Kylmäkuljetuslaatikko kotiovelle

Ruokanetillä on Kainuussa toistakymmentä enemmän tai vähemmän aktiivista asiakasta. Euromääräisesti yhtiön suurin markkina-alue on pääkaupunkiseutu, mutta asiakkaista suurin osa on muualta Suomesta. Yhtiö aloitti noin puolitoistavuotta sitten elintarvikkeiden toimittamisen lähes koko Suomen alueelle. Yhtiön toiminta-alueeseen kuuluu 2,2 miljoonaa taloutta.

– Ruoan verkkokauppa kehittyy, esimerkiksi SOK ja Kesko ovat omalla toiminnallaan lisänneet verkkokaupan painoarvoa. Verkkokauppa antaa lisänä palvelua tavallisen vähittäistavarakaupan kylkeen, Ruokanetin toimitusjohtaja Jyri Stenberg toteaa.

Itella kuljettaa Ruokanetistä tilatut elintarvikkeet asiakkailleen kylmäkuljetuslaatikoilla, jotka on varustettu kuljetuslämpötilaa viiden minuutin välein mittaavilla antureilla. Jos kainuulainen tänään tilaa ruokansa yhtiöltä, hän saa ne ylihuomenna postipakettina kotiovellensa. Muutamien Kainuun postinumeroiden kohdalla kotiovelle toimitus ei onnistu, mutta tuolloin paketin voi hakea lähimmästä Itellan pisteestä.