1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Jos tietäisin kuinka moni nuori käyttää huumeita, voittaisin Nobelin"

Poliisi on epäillyt syksyn aikana, että kymmenet nuoret ovat käyttäneet kannabista Turussa, Raisiossa ja Liedossa. Asiasta järjestettiin kaikille avoin keskustelutilaisuus Liedon kunnantalolla.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Liedon kunnan erityisnuorisotyöntekijä Riikka Helenius toivoo, että vanhemmat olisivat entistä paremmin perillä nuorten elämänmenosta.

– Se on tärkeää, että vanhemmat keskustelevat nuorten kanssa. Ja etenkin se, että vanhemmat tietävät, että mitä nuoret oikeasti tekevät ja kenen kanssa he liikkuvat.

Stereotypiat elävät nuorten keskuudessa

Lietolaisnuoret arvelevat, että huumeita liikkuu lukiossa, ammattiopistossa ja yläkoulussa.

– Käyttäjät ovat varmaan 13–18-vuotiaita. He voivat olla ihan mistä vaan. Keskusta-alueet ovat ehkä suurimmat paikat, pohtii Liedon ammatti- ja aikuisopistoa käyvä Miina Ylikoski.

Kaikki pahat menevät amikseen ja hyvät ovat aina lukiossa. Se on vaan sitä stereotypiaa.

Ville Ääri

– Ehkä tuolla ammattikoulussa ja sitten nuorimmat käyttäjät saattavat olla yläkoulussa, arvioi Liedon lukion abiturientti Aino Lehtinen.

Liedon ammatti- ja aikuisopistoa käyvä Ville Ääri karsastaa ammattikoululaisten huonoa mainetta.

– Kaikki pahat menevät amikseen ja hyvät ovat aina lukiossa. Se on vaan sitä stereotypiaa.

Huumeet eivät ole yksittäisten oppilaitosten ongelma

Erityisnuorisotyöntekijä Riikka Helenius ei halua lyödä huumeleimaa yksittäisten koulujen tai oppilaitosten ylle. Hänen mielestään huumausaineet ovat enemmän vapaa-ajan ongelma. Helenius ei kuitenkaan halua arvioida sitä, että kuinka paljon Liedossa on pilveä polttavia nuoria.

– Sen jos tietäisi, niin sehän olisi Nobelin arvoinen juttu. Poliisin tutkinnassa on jäänyt kiinni toistakymmentä lietolaista. Mutta se, mitä kaveriporukoissa tapahtuu, niin sitä ei kukaan tiedä.