1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nellimin tiestä on taisteltu jo 25 vuotta – luvassa vihdoin ja viimein myötätuulta?

Pohjoisessa Inarin kunnassa on viimeiset 25 vuotta taisteltu Nellimin tien peruskorjauksen puolesta. Nyt viimein tiehanke tuntuu saavan tukea myös valtiolta.

yo20141022

Inarin kunnan Nellimin kylässä asusteleva Tarja Arttijeff tuntee Nellimin mutkikkaan ja huonokuntoisen tien. Hän ajaa tietä päivittäin työmatkanaan kotoaan Nellimistä kuntakeskukseen Ivaloon, matkaa kertyy kaiken kaikkiaan 40 kilometriä.

Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Arttijeff on jo oppinut tuntemaan tien ja osaa ajaa varovasti. Se on kuitenkin raskasta.

– No tähän on tottunut tietenkin. Nellim on niin kaunis kylä, että tänne on ihana tulla ja täällä on koti. Mutta kyllä välillä on raskasta, esimerkiksi keväisin ja syksyn ensimmäisillä liukkailla tie on huonossa kunnossa ja sitä on raskasta ajaa. Liukkaalla säällä tie ei ole turvallinen. Kun vielä isot puurekat kulkevat tietä, on mutkissa vaaratilanteita, valittelee Arttijeff.

"Asia on nytkähtänyt eteenpäin"

Nellimin kyläläiset ovat jo 25 vuotta vaatineet tien peruskorjausta ja asia on ollut monta kertaa esillä myös eduskunnassa. Valtio ei kuitenkaan ole vielä löytänyt rahaa hankkeelle, jonka kustannusarvio on vähintään kymmenen miljoonaa euroa.

Sen vuoksi matkustivatkin Inarin kunnan ja saamelaiskäräjien edustajat viime viikolla Helsinkiin neuvottelemaan tiehankkeen etenemisestä.

Neuvotteluista jäi saamelaiskäräjien jäsenelle Tauno Haltalle viimein, kymmenien vuosien taisteluiden ja yhdeksän eduskuntavierailun jälkeen, positiivinen tunne.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

– Täytyy sanoa, että en ole koskaan tullut tieasioista näin hyvällä päällä Helsingistä. Asia on nytkähtänyt eteenpäin. Valtiovarainministeriössä asia otettiin hyvin positiivisesti vastaan. Kunta alkaa nyt miettimään rahoitushankkeita, kertoo Haltta.

"Kyse on tienkäyttäjien turvallisuudesta"

Paremman tieyhteyden uskotaan lisäävän Nellimin seudun matkailua, houkuttavan paluumuuttajia ja vahvistavan inarin- ja koltansaamen kieltä ja kulttuuria.

Kyläläinen Tarja Arttijeff toivoo valtion täyttävän lupauksensa.

– Kyllähän minä olen monta kertaa joutunut soittamaan tielaitokselle, että nyt pitäisi hiekottaa ja tehdä sitä ja tätä. Ihan perusturvallisuuden vuoksi olisi hyvä saada tie kuntoon, toivoo Arttijeff.