Hyppää sisältöön

Sairaalasarjojen lavastaja luo uskottavan ympäristön studioon tai sairaalaan

Lavastaminen oikeassa sairaalassa on hyvin erilaista kuin studiossa. Lavastajan ei tarvitse osata käyttää sairaalalaitteita, kunhan osaa asetella ne uskottavasti.

Kuva: Minna Heikura / Yle

Kajaanissa kuvataan parhaillaan Nelosella syksyllä 2015 nähtävää sairaalasarjaa, jota kuvataan muun muassa Kainuun keskussairaalassa. Espoosta paikalle saapunut lavastaja Pirjo Rossi on ollut lavastamassa myös toista, Ylellä ensi viikolla alkavaa sairaalasarjaa Syke.

Syke kuvattiin kokonaan studiossa, joten lavastaminen on hyvinkin erilaista verrattuna nyt käynnissä olevan tv-sarjan lavastamiseen.

–  Sairaalaan tullaan valmiisiin tiloihin, joten kaikkiin laitteisiin ei tarvitse perehtyä ihan niin tarkkaan. Sykkeessä piti selvittää esimerkiksi se, mitä kaikkia välineitä tarvitaan leikkaussaliin. Siinä aloitetaan ihan nollasta, koska lavastajan ammattitaito ei riitä sellaiseen.

Esimerkiksi se, mitä muuta kuin leikkauspöytä- ja valot tarvitaan leikkaussaliin, selviää alan asiantuntijalta.

– Se on valtava määrä tavaraa ja tekniikkaa, mitä leikkaussaliin sisältyy. Kun tulemme valmiisiin paikkoihin, kuten laboratorioon, siellä on hyvin paljon laitteita, mistä minulla ei ole harmainta aavistustakaan. Mutta tietenkin meillä on paikallisia asiantuntijoita, jotka neuvovat sekä meitä että meidän näyttelijöitä, jotta osaamme toimia uskottavasti, Rossi selvittää.

Uskottavuus on tärkein elementti

Oikeassa sairaalamiljöössä työskenteleminen vaatii, ettei päivittäistä sairaalatyötä häiritä. Kuvausryhmällä on kuitenkin omat visuaaliset tavoitteensa, joita tavoitellaan muun muassa sovittamalla aikatauluja tarpeen mukaan sairaalan muun toiminnan kanssa.

Minun ei itse tarvitse osata käyttää sairaalalaitteita, mutta minun pitää osata asetella ne uskottavasti oikeille paikoille.

Pirjo Rossi

– Jokainen paikka on omanlaisensa ja jokaisessa paikassa on omat haasteensa. Sairaalassa täytyy huomioida hygieniakysymykset ihan eri tavalla kuin esimerkiksi studiossa, lavastaja Pirjo Rossi huomauttaa.

Hän kertoo, että lavastuksessa uskottavuus on tärkeä elementti, mutta se ei yksin riitä.

– Minun ei itse tarvitse osata käyttää sairaalalaitteita, mutta minun pitää osata asetella ne uskottavasti oikeille paikoille ja luoda sillä tavalla uskottava ympäristö. Kriteereitä on kuitenkin muitakin.

– Olemme käyneet katsomassa esimerkiksi useampia laboratoriavaihtoehtoja. Muun muassa tilaa ja värisävyjä pitää olla tarpeeksi, ja pitää pystyä valaisemaan sopivasti. Se on monien osien summa, mistä lavastus ja yleisilme koostuu, Pirjo Rossi sanoo.

Sarjalle on suunniteltu visuaalinen yleisilme yhdessä ohjaajan kanssa ja yksittäisten palasten on sovittava siihen. Ohjaajan lisäksi lavastaja tekee tiivistä yhteistyötä valaisijan ja kuvaajan kanssa.

– Heillä on omat tarpeensa, mitkä pitää huomoida lavastuksessa. Ei riitä, että näyttelijät pystyvät näyttelemään. Kohtaukset pitää pystyä kuvaamaan ja valaisemaan niin, että kaikki näyttää hyvältä.