Koulukirjat saadaan kohta pilvipalvelusta

Sähköinen opetusmateriaali yleistyy, ja kohta se on kaikkien saatavilla netin kautta. Opetusministeriön perustama Edu Cloud -järjestelmä on esitelty Tampereella.

internet
JARKKO MOILANEN
Marjut Suomi / Yle

Koulujen sähköiset oppimateriaalit voidaan saada jatkossa yhdestä nettiosoitteesta.

Opetusministeriön perustama uusi Edu Cloud -palvelu julkistettiin keskiviikkona Tampereella. Tarkoitus on uudistaa ja monipuolistaa oppimista suomalaisissa peruskouluissa.

Sähköiset oppikirjat ovat järjestelmässä kansainvälisten tietoliikenneyritysten laitteilla eli pilvipalvelimilla.

Tietokoneen kautta haettava materiaali on ainakin helpompi pitää ajan tasalla kuin painettu kirja, perustelee projektipäällikkö Jarkko Moilanen opetus- ja kulttuuriministeriöstä:

– Kun materiaali on digitaalisessa muodossa ja palvelimella, se voidaan sillä sekunnilla päivittää kaikille. Toinen asia on, että saadaan erilaiset ryhmätyökalut pilvipalvelusta oppitunneille ja niiden jälkeiseen työskentelyyn.

Laajaan käyttöön ensi vuonna

Kokeiluvaiheen jälkeen Edu Cloud-järjestelmä avautuu yleiseen käyttöön ensi keväänä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt palvelun, mutta jatkossa sen hallinta aiotaan siirtää oppimateriaalien tuottajille.

Kokeiluvaiheessa on mukana osa kouluista. Sen jälkeen kaikki koulut voivat tulla käyttäjiksi. Osa palveluista on tulevaisuudessa kuitenkin maksullisia.

Tietoturvakysymykset ovat kaikkien mielessä. Koululaisille luodaan kullekin oma tila opiskelujärjestelmään, eikä sinne saa päästä luvatta kukaan.

Projektipäällikkö Jarkko Moilanen kuitenkin luottaa alan suomalaiseen osaamiseen. Hänen mukaansa oleellista on, että niin palvelun tuottajat kuin muutkin sitoutuvat huolehtimaan tietoturvasta.

Alkuun sähköinen oppimisympäristö on tarkoitettu peruskouluille, mutta laajenee myöhemmin muuhunkin opetukseen.