Seinäjoen Romeo ja Julia rakastavat mopoautossa

Seinäjoen kaupunginteatterin Romeossa ja Juliassa kunnioitetaan alkuperäistä Shakespearea, mutta ohjaaja Antti Mikkola antaa tavallista vahvemman roolin myös nuorten vanhemmille. Vaikka klassikon synnystä on 450 vuotta aikaa ja maailma muuttunut, nuoret ja nuoruus ovat ennallaan.

Anna Ackerman ja Topi Kohonen esittävät päärooleja Seinäjoen kaupunginteatterin Romeossa ja Juliassa. Kuva: Mirva Korpela/Yle

Seinäjoen kaupunginteatterin Romeo ja Julia on siirretty 450 vuoden takaa nykyaikaan. Romeo ja Julia rakastuvat asuntomessualueella ja liikkuvat mopoautossa.

– Mopoautosta kehkeytyi tärkeä osa esitystä. Se kertoo liikuttavalla tavalla nuoren halusta aikuistua pian. Se mahdollistaa nuoren oman elämän ja liikkeen suunnan. Ja samaan aikaan on niin pirun hauras ja vaarallinen, sanoo näytelmän Seinäjoella ohjaava Antti Mikkola.

Mikkola toteaa, että vaikka aika ja nuorten ympäristö ovat nyt aivan toisenlaiset kuin Shakespearen aikaan yli 400 vuotta sitten, nuoruus ei ole muuttunut kovin paljon.

Kuva: Mirva Korpela/Yle

– Nuori ottaa annettuna sen, missä hän kasvaa ja mihin hän syntyy. 450 vuodessa mikään ei oikeastaan ole muuttunut: nuori tekee ensimmäiset kokeilunsa kuten ensisuudelmat, ensirakkaus ja ensimmäiset (rakkauteen) pettymiset. Ne ovat aina yhtä suuria, vaikka maailma ympärillä palaisi, Antti Mikkola miettii.

Näytelmäprosessin aikana ohjaaja tapasi yläkouluikäisiä nuoria.

– Kun näin ja kuulin heidät, ymmärsin, että tämä (näytelmä) kertoo juuri tämän ikäisistä. Näiden nuorten herkkyyden ja mielettömän sielukkuuden ymmärtäminen on tärkeätä, Antti Mikkola sanoo.

Taustoja ja ymmärrystä vanhempien kautta

Seinäjoen Romeossa ja Juliassa nuorten vanhemmat on nostettu tavallista suurempaan rooliin. Antti Mikkola kertoo syventäneensä sekä Romeon että Julian vanhempia lisätekstein.

– Tarkoitus on, että näytelmä olisi jotenkin tunnistettavampi ja aika isoa osaahan tämän ikäisten nuorten maailmassa näyttelevät heidän vanhempansa. Se, millaisessa perheessä Romeo asuu ja millaisessa Julia, eli se, millaisissa olosuhteissa nuori kasvaa ja kehittyy, viitoittaa aika usein nuoren tietä, Mikkola pohtii.

– Mielestäni ehkä tärkeämpää kuin perheiden välinen riita, on vanhempien kykenemättömyys kohdata lapsiaan. Se näyttää joskus välinpitämättömyydeltä, mutta ennen kaikkea vanhempien omana keskenkasvuisuutena.

Antti Mikkola kehuu varauksetta sekä näyttelijöitään että muuta tiimiä – ja lupaa sydämeenkäyvän klassikkotulkinnan.

– Hurjalta on tuntunut katsoa välillä. Näyttelijät tekevät niin kovat suoritukset, että ohjaajakin saa välillä pyyhkiä kyyneliä, vaikka materiaali on tuttua, Mikkola summaa.