PKS yhdisti takuuhintaisen ja tuntihintaisen sähkösopimuksen

Pohjois-Karjalan Sähkö (PKS) on tuonut markkinoille aivan uudenlaisen pörssisähkötuotteen. PKS on kehittänyt sähkösopimuksen ja siihen kuuluvan nettipalvelun, jotka mahdollistavat asiakkaalle samaan aikaan sekä tuntihintaisen spot-sähkön että takuuhintaisen sähkön ostamisen.

Kotimaa
Mies asentaa etäluettavaa sähkömittaria.
Jouki Väinämö / Yle

Pohjois-Karjalan Sähkö (PKS) tuo lisää virtaa jo ennestään kovasti kilpailuille sähkömarkkinoille.

PKS on kehittänyt ensimmäisenä maailmassa sähkötuotteen, jossa asiakas voi määritellä maksamansa sähkön hinnan itse.

Järjestelmä mahdollistaa samanaikaisesti sekä tuntihintaisen pörssisähkön eli spot-sähkön että takuuhintaisen sähkön ostamisen. Tähän asti kuluttajan on pitänyt valita jompikumpi.

Asiakas saa itse päättää ja ohjata sähkösopimustaan siten, että ostaako spotilla vai tekeekö hintakiinnityksen.

Heikki Rantamäki

– Asiakas saa itse päättää ja ohjata sähkösopimustaan siten, että ostaako spotilla vai tekeekö hintakiinnityksen. Hintakiinnityksiä voi tehdä kahden vuoden päähän kolmen kuukauden erissä. Ja hintakiinnityksen voi tehdä osittaisena tai kokonaan. Tällaista että yhdessä sopimuksessa on ollut kaikki nykyisten erillisten sopimusten elementit, sellaista ei ole koskaan ollut, PKS sähkökaupan liiketoimintajohtaja Heikki Rantamäki kertoo.

Rantamäen mukaan eri sopimustyyppien samaan pakettiin yhdistämisen lisäksi uutuudessa keskeistä on se, että sähkön hinta tulee suoraan pörssistä.

– Me ei manipuloida sitä millään lailla välissä. Me kerrotaan, mikä on meidän välityspalkkiomme, mutta se hinta on taatusti valmiiksi kilpailtu siellä tukkumarkkinoilla pörssissä valmiiksi.

Suomessa onnistui ensimmäisenä

PKS on kehittänyt Priima-sähkösopimustaan kahden vuoden ajan. Energianhallintasopimukseksi luonnehdittu järjestelmä on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Heikki Rantamäki sanoo, että uusi tuote vaatii syntyäkseen tietyt edellytykset.

– Ensinnäkin täytyy olla tuntirekisteröivä mittari eli niin sanottu älymittari. Suomi on tällä hetkellä ainut maa, jossa tuntimittarit on joka puolella asennettuna eli kaikissa talouksissa.

– Toiseksi tämä edellyttää sitä, että on avoimet sähkön tukkumarkkinat. Pohjoismaiset tukkumarkkinat ovat maailmassa poikkeuksellisen avoimet.

– Kolmanneksi tarvitaan melkoisenkin hyvää tietoteknistä osaamista. Ja Suomessahan tämä on ollut aika korkeassa kurssissa, liiketoimintajohtaja Rantamäki kertoo.

Muut seuraavat perästä

PKS:n sähkökaupan väki uskoo, että muut suomalaiset sähköyhtiöt seuraavat varmasti perästä.

Asiakas hallinnoi sähkösopimuksiaan ja energiakustannuksiaan nettipalvelussa, joka on kehitetty varta vasten uutuustuotetta varten. Netissä tapahtuva kaupankäynti yleistyy joka alalla.

Me uskotaan, että maailma on menossa tähän suuntaan.

Heikki Rantamäki

– Me uskotaan, että maailma on menossa tähän suuntaan. Meidän selvitysten mukaan reilut kymmenen prosenttia suomalaisista on sellaisia, että he haluavat itse aktiivisesti päättää, mitä he tekevät sähkösopimuksiensa kanssa.

Ja kaiken kaikkiaan virta vie kohti tuntihintaista pörssisähköä. Esimerkiksi Norjassa jo noin 80 prosenttia kuluttajista ostaa spot-sähköä – Suomessa vain muutama vaivainen prosentti.

Vielä virtaa?

PKS:n laskelmien mukaan kotitalous pystyy uudenlaisella energianhallintasopimuksella säästämään jatkossa sähköenergialaskusta 10-15 prosenttia. Paljon riippuu siitä, millainen on kodin nykyinen sähkösopimus.

Parhaiten soveltuu aktiiviselle sähkölämmittäjälle, jolla on mahdollisuuksia ja aikaa paneutua sähkönkulutuksen seuraamiseen ja säästömahdollisuuksien etsimiseen.

Jukka Kaakkola

Sähkölämmitteisen omakotitalon asukas pääsee hyvässä tapauksessa vuodessa 100-200 euron säästöön. Kaukolämmitteisessä rivitalossa vastaava summa on 5-70 euroa.

Pohjois-Karjalan Sähkön uusi tuote on tuotu entisten eri sopimustyyppien jatkoksi ja rinnalle. Yhtiön tavoitteena on pitää nykyiset asiakaat tyytyväisinä ja saada samalla uusia asiakkaita ympäri Suomen.

PKS:n uutuustuotteeseen pyynnöstämme tutustunut Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola sanoo, että sopimus sopii aktiiviselle asiakkaalle.

– Parhaiten soveltuu aktiiviselle sähkölämmittäjälle, jolla on mahdollisuuksia ja aikaa paneutua sähkönkulutuksen seuraamiseen ja säästömahdollisuuksien etsimiseen. Jonkin verran monimutkainen tämä hinnoittelujärjestelmä sinänsä on, mutta kun riittävästi paneutuu, niin kuluttaja pystyy sen hallitsemaan, lakimes Kaakkola sanoo.