1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syksy on siianlypsyn aikaa

Syksy on kiireistä aikaa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kalanviljelylaitoksella Keminmaassa. RKTL:n vähennettyä muualta viljelylaitoksia, tapahtuu Keminmaassa esimerkiksi Tornionjoen siikakantaan liittyvä kalanviljelykin.

Kotimaan uutiset
Siikaa lypsetään kalanviljelylaitoksella
Kyösti Vaara / Yle

Siikaan liittyvät kiireet ovat osa Keminmaan laitoksen vuodenkiertoa. Parhaillaan on menossa siian mädin hankinta. Joka aamu laitokselle tulee niin vastapyydettyjä Kemijoen siikoja kuin valmiiksi lypsettyä mätiäkin. Tavoitteena on kerätä mätiä kuusisataa litraa, josta saatu talteen jo neljäsataa.

– Näyttää siltä, että tällä menolla tavoite on täynnä perjantaihin mennessä, sanoo tuotantopäällikkö Juha Iivari.

Lypsetty siianmäti on talven yli laitoksella. Kesän kynnyksellä poikaset kuoriutuvat ja jatkavat matkaansa eteenpäin. Osa istutetaan saman tien, osa jää kesän yli hautomoon odottamaan istutustaan.

Tavoitteena on kerätä mätiä kuusisataa litraa.

Juha Iivari

Alkukesällä poikaset ovat niin pieniä, että niitä menee litraan noin 50 000 kappaletta. Yli kesän haudotut poikaset ovat ihan eri kokoluokkaa, niillä on mittaa kymmenkunta senttiä.

Esimerkiksi vuosi sitten kalanviljelylaitoksella kerättiin talteen noin 800 litraa mätiä.

Alue ulottuu Perhojoelta Muoniojoelle

Keminmaan kalanviljelylaitoksen rooli on viime vuosien muuttunut. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on keskittänyt kaikki Perämereen laskevien jokien kalanviljelytoiminnan Keminmaahan.

Laitoksen alue ulottuu Perhojoelta aina lappilaisjokien latvoille. RKTL:n kalanviljelylaitosten vähentämiset ovat tuoneet Keminmaahan uusia tehtäviä. Muonion laitos lakkautettiin noin vuosi sitten ja se näkyy nyt Kemimaan toimipisteessä.

– Meidän vastuullemme kuuluvat nyt muun muassa Tornionjoen siikakantaan liittyvä kalanviljely, kertoo Iivari.