1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Suna Kymäläinen: SDP:n eduskuntaryhmä painosti venäläisten maakauppa-asiassa

Kansanedustajan Suna Kymäläisen mielestä suomalaiset pelkäävät puolustaa omia etujaan. Hänen mielestään päätöksen takana on pelko ja suomettuneisuus

Kansanedustaja Suna Kymäläinen. Kuva: Yle

Venäläisten ja muiden Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevien ostajien maakauppoja rajoittamaan pyrkineen lakialoitteen eteneminen pysähtyi eduskunnan lakivaliokuntaan. Lakialoitteen tekijä ruokolahtelainen kansanedustaja Suna Kymäläinen arvostelee SDP:n eduskuntaryhmää painostuksesta.

– Olen saanut ryhmässä varsin merkittävässä asemassa olevalta henkilöltä hyvin vaativaa vaadetta, että asiaa ei pitäisi viedä eteenpäin, Kymäläinen sanoo.

Kymäläinen näkee päätöksen taustalla suomettuneisuutta.

– Kyllä varmaan joku vois sanoa niinkin. Itselläni ainakin herää kysymys,  mitä me pelätään. Minkä takia Suomessa tämän asian selvittäminen tai lainsäädännöllinen toiminta ei tunnu olevan soveliasta, kun niin monessa Euroopankin maissa on olemassa erilaisia rajoituksia.

– Tässä ei ole kyse mistään ainutlaatuisuudesta, Kymäläinen toteaa.

Backman kieltää painostuksen

Lakivaliokunnassa myös istuvan perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavaisen mukaan painostusta SDP:n eduskuntaryhmässä harjoitti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman. Backman kiistää väiteen.

– Ei minkäänlaista painostusta, ihan normaalit menettelytavat tässä on ollut. En ymmärrä mistä tällaiset väitteet ovat lähteneet liikkeelle, Backman sanoo.

Backmanin mukaan kaikissa valiokunnissa keskitytään nyt viemään eteenpäin hallituksen esityksiä. Valiokunnissa on kova työruuhka, minkä vuoksi alle sadan nimen kansanedustaja-aloitteita ei voida ottaa käsittelyyn.