1. yle.fi
  2. Uutiset

Tosifani katsoo saman teatteriesityksen kymmeniä kertoja

Suosituilta näyttelijöiltä pyydetään nimikirjoituksia, kerrotaan tamperelaisteatterista. Parrasvalojen tähdet ovat tärkeitä koko alalle.

teatteritaide
Kuva Tampereen työväen teatterin Vuonna 85 -musikaalista.
Kuva Tampereen työväen teatterin Vuonna 85 -musikaalista.Yle

Fani-kulttuuri liitetään urheiluun, pop-musiikkiin ja melkein mihin vaan. Oman alansa taitajat – tähdet – ovat ihmisiä, joita ihaillaan ja joiden elämää seurataan.

Teatteri ei tee tästä poikkeusta. Tamperelaisen Komediateatterin mukaan suosituilta näyttelijöiltä pyydetään nimikirjoituksia. Se on teatterille tärkeää: ilman tähtiä teatterista ei puhuttaisi eikä se kiinnostaisi niin paljon.

Innokkaimmat fanit katsovat saman esityksen useita kertoja. Tiedetään tapauksia, joissa sama henkilö katsoo saman näytelmän kymmeniäkin kertoja. Tampereen Työväenteatterin "Vuonna 85" käy hyvästä esimerkistä.

Mennään bussilla

Myös kanta-asiakkuus voi muistuttaa fani-kulttuuria. Tampereen teatterilla on oma Kanta-asiakasklubinsa, jossa on pari tuhatta jäsentä.

Oma lukunsa ovat teattereiden taloutta tukevat bussilastilliiset, jotka voivat tehdä teatterireissuja pitkienkin matkojen takaa. Kyydissä on ihmisiä, jotka tulevat katsomaan yhtä hyvin näytelmää kuin sen esittäjääkin.

– Yritän käydä teatterissa ainakin kerran kuukaudessa. Viimeksi näin Evitan ensi-illan, mahtava musiikki ja hyvät näyttelijät. Teatteri vaan on niin hienoa, toteaa 15-vuotias teatterifani Iina Raunio Lempäälästä.

Iina Raunio on kiinnittänyt Prinsessa- ja Evita-musikaalien käsiohjelmat huoneensa seinälle. Kunniapaikalle ovat päässeet myös Eriikka Väliahteen, ja Armi Toivasen nimikirjoitukset.

– Kun olin katsomassa Prinsessaa, kysyin Eriikalta voisinko tavata häntä esityksen jälkeen. Se onnistui ja sain samalla reissulla häneltä nimmarin. Se oli tosi siistiä, koska itsekin harrastan teatteria ja haluaisin joskus olla näyttelijä, Iina Raunio kertoo.

Ajantasan Torstaiseurassa Radio Suomessa keskustellaan fanittamisesta torstaina 23. lokakuuta klo 14.30.

Lue seuraavaksi