Hyppää sisältöön

Maratonkuntoon pääseminen vaatii 42 kilometriä juoksutreeniä viikossa

Vielä ehtii treenata itsensä ensi kesäksi maratonkuntoon, mutta tiukkaa työtä se vaatii. Juoksuvalmentaja kertoo, paljonko on treenattava.

Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Kokenut juoksuvalmentaja Pekka J. Lehtinen Turun Urheiluliitosta toteaa, että jos mielii ensi kesänä maratonille, se vaatii maratonin verran juoksutreeniä joka viikko.

– Se on 42 kilometriä viikossa. Suoraanhan siihen ei voi hypätä. Pari ensimmäistä kuukautta voi tehdä kolmisen harjoitusta viikossa, ja sitten lisätä määrää hiljalleen. Yksi pitkä lenkki ja muutama vähän lyhyempi, niin kyllä sillä pääsee kuntoon, Lehtinen sanoo.

Lehtinen huomauttaa, että suurta juoksumäärää ei tule pelästyä. Treenaamisen pitää tapahtua oman kehon ehdoilla.

– Aloitus on sitä, että mennään kävelyhölkkää oman tason mukaan. Kunto nousee, kun treenataan riittävän matalalla teholla. Yleisin virhe on se, että liikutaan heti sillä tasolla, jonne halutaan päästä. Harjoittelu loppuu nopeasti, kun treenaa liian kovaa ja tulee vammoja ja väsymystä.

– Säännöllisyys on kaiken A ja O. Kuntoa ei voi varastoida, vaikka kuinka haluaisi.

Syksy pistää mielen ja kehon koetukselle

Yleisin virhe on se, että liikutaan heti sillä tasolla, jonne halutaan päästä. Harjoittelu loppuu nopeasti, kun treenaa liian kovaa ja tulee vammoja ja väsymystä.

Pekka J. Lehtinen

Syyskelit koettelevat motivaation ohella myös lenkkeilijän kroppaa. Sateella tai tuulessa juokseminen vaatii Lehtisen mukaan kunnon varusteet. Tärkeintä on se, että jalassa on kunnolliset jalkineet.

– Toinen seikka on se, että nilkat pitää olla suojattuna. Akillesjänteet ovat ihmisen heikko kohta. Jos ne palelluttaa, niin juoksusta ei tule mitään. Yleensäkin tuulenpitävät vaatteet pitää olla matkassa.

Motivaatiohukkaan parasta lääkettä on maratonkoulua vetävän Pekka J. Lehtisen mielestä ryhmäkuri.

– Ihminen on luonteeltaan laiska. Kun sitoutuu kaverin kanssa johonkin, niin laiskuus vähän helpottaa. Silloinhan on pakko mennä, jos naapurikin menee, Lehtinen virnistää.

"Maratonit ovat muuttuneet hölkkätapahtumiksi"

Juoksuvalmentaja Pekka J. Lehtinen harmittelee, että juoksemisen taso on laskenut Suomessa reilusti viimeisen 30 vuoden aikana. Hänen mielestään esimerkiksi maratonit ovat muuttuneet hölkkätapahtumiksi.

Ihminen on luonteeltaan laiska. Kun sitoutuu kaverin kanssa johonkin, niin se laiskuus vähän helpottaa. Silloinhan on pakko mennä, jos naapurikin menee.

Pekka J. Lehtinen

– 80-luvun alkupuolella Helsingin maratonissa yli 70 prosenttia osallistujista alitti neljän tunnin ajan. Nykyään noin kolmasosa juoksee siinä ajassa. Ja kolmen tunnin alittajat vasta ovatkin katoavaa kansanperinnettä.

Juoksu-urheilun nimeen vannova Lehtinen on kuitenkin tyytyväinen siihen, että varsinkin naisten joukosta nousee esiin jatkuvasti kovia juoksijoita.

– Maratonkoulujen kautta on tullut jopa kansallisen tason juoksijoita. Ei tässä toivoa ole vielä menetetty juoksu-urheilussakaan.