Rautateiden maamassoilla rautaiseen lenkkikuntoon

Pohjanmaan ratatyömaa on osoittautunut keskipohjalaisten hiihtäjien onnenpotkuksi. Sieltä on kauhottu maamassoja Kannuksen hiihtostadionille pikku kukkuloiksi. Jämäkässä ylämäessä lenkkeilijät ja hiihtäjät pusertavat paremmat maitohapot kuin tasamaalla.

Kotimaa
Kuva Kannuksesta, jossa hiihtostadionille on kauhottu maamassoja.
Kalle Niskala / Yle

Pohjanmaan radan työmaalta on kertynyt yksistään Riippa–Eskola-osuudelta noin 500 000 kuutiota maamassoja. Turpeen ja mullan sekoituksella on paikoin maisemoitu ja maata on kasattu kumpareiksi muutaman kilometrin välein.

– Kannuksen kaupungille maamassat ovat olleet lottovoitto. Ilman niitä ei olisi pystytty rakentamaan yhtä mäkistä hiihtostadionia maakuntaviestiä ja kuntoilijoita varten, tunnustaa kaupungin mittausteknikko Matti Salmela.

Loppiaisen maakuntaviesti on pitänyt myös huolen siitä, että työt etenevät vauhdikkaasti.

– Meillä on nyt ladulla ja kuntopolulla neljät kymmenen metrin nousut, laskee Salmela.

Talvella maastot ovat hiihtäjien käytössä, ja kesällä hölkkääjät polkevat pururataa. Entisen pakettipellon maisema ei ole enää entisensä. Keinomäkien lomassa polveilee myös maakuntaviestin reitti. Luvassa on myös valaistuja latuja. Maansiirtotöissä on tarvittu hyviä hanskoja ja talkoomieltä.

– Maakuntaviestin takia paiskitaan ainakin 500–600 talkootyötuntia, listaa kilpailu- ja ratatoimikunnan puheenjohtaja Eero Junkala.

Kisapalvelut keskittyvät tiiviille alueelle, ja kisasihteeri Susanna Lehtonen-Sarlin uskoo lumiseen tammikuuhun.

– Tottakai lunta tulee, hän on päättänyt.

Pohjanmaan kaksoisraidetyömaan maamassoja voitaisiin käyttää myös tierakentamiseen, luiskien tekoon. Urheilutarkoituksiin eivät muut kuin Kannus ole arvanneet niitä kysyä.