WHO: Ebola saattanut vaatia jo 15 000 kuolonuhria

Virallinen uhriluku on 4900, mutta maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan todellinen luku on huomattavasti korkeampi.

Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Maailman terveysjärjestön tuoreiden tilastojen mukaan historian pahin Ebola-epidemia on tähän mennessä vaatinut 4877 kuolonuhria. Vahvistettuja tartuntatapauksia on liki 10 000. WHO kuitenkin arvioi, että todellinen uhriluku on jo lähes 15 000.

Viime viikolla Ebola levisi kovinta vauhtia Liberian pääkaupungissa Monroviassa ja Sierra Leonen pääkaupungissa Freetownissa. Guinean pääkaupungissa Conakryssa viime viikko oli toiseksi pahin sitten epidemian puhkeamisen. Uusia vahvistettuja tartuntatapauksia ilmeni 18.

Nigeriassa ja Senegalissa Ebolasta on näillä näkymin päästy täysin eroon. Sen sijaan Liberiassa ja Guineassa tauti etenee WHO:n mukaan kohti Norsunluurannikkoa. Osissa Liberiaa Ebolan leviäminen on kuitenkin hidastunut.

Lääkeyhtiöt yhdistävät voimansa

Ebolaa vastaan ei ole olemassa tehokasta rokotetta, mutta historian pahimman epidemian myötä sellaista yritetään nyt kehittää nopeammin kuin koskaan ennen. Johtavat lääkeyhtiöt aikovat tehdä yhteistyötä tehokkaan Ebola-rokotteen kehittämiseksi.

Kokeellisia rokotteita ja lääkkeitä Ebolaa vastaan on kehitteillä jatkuvasti. Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Johnson & Johnson aikoo ensi vuoden aikana valmistaa miljoona annosta omaa rokotettaan. Yhtiö sanoo aikovansa tehdä yhteistyötä brittiläisen GlaxoSmithKlinen kanssa. Brittiyhtiöllä on kehitteillä oma rokote Ebolaa vastaan.

Johnson & Johnson -yhtiön tutkimusjohtaja Paul Stoffels sanoo, että kokeellisia rokotteita täytyykin kehittää rinnakkain, sillä vielä ei tiedetä millainen rokote lopulta osoittautuu tehokkaaksi. Tulevaisuudessa saattaa kuitenkin olla viisainta kohdistaa voimavarat yhden tehokkaan rokotetyypin kehittämiseen.

Ebola-rokotteen kehitystyö on pitkään ollut hidasta. Lääkeyhtiöt eivät ole lähteneet kunnolla mukaan rokotteen kehittämiseen, sillä aiemmat Ebola-epidemiat ovat olleet verrattain pieniä.