Pohjois-Suomi vaarassa jäädä nuorisotakuun ulkopuolelle

Työ- ja elinkeinoministeriö aikoo jättää Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan maakunnat ulos nuorisotakuuseen liittyvän Ohjaamo-toiminnan valtakunnallisesta rahoituksesta. Pohjois-Suomen neuvottelukunta moittii TEM:n rahoituspäätöstä ja sen perusteluja kestämättömiksi.

Kotimaa
Nuori odottaa te-palveluita
Antti Kolppo / Yle

Pohjois-Suomen neuvottelukunta kritisoi kovin sanoin työ- ja elinkeinoministeriötä (TEM) Pohjois-Suomen unohtamisesta nuorisotakuun piiristä.

Ministeriö aikoo jättää Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan maakunnat ulos nuorisotakuuseen liittyvän Ohjaamo-toiminnan valtakunnallisesta rahoituksesta.

Ohjaamo-toiminnan tavoitteena on vailla koulutuspaikkaa olevien ja keskeyttämisvaarassa olevien nuorten opiskeluun hakeutumisen tukeminen.

TEM:n mukaan pohjoisen maakunnat saavat tarpeeksi muuta rahoitusta esimerkiksi Euroopan sosiaalirahastolta. Ministeriö viittaa rahoituspäätöksessään myös ohjausta tarvitsevien nuorten määrään.

Pohjois-Suomen neuvottelukunnan mielestä perustelu on kestämätön, ja se voisi pahimmillaan johtaa pohjoisen unohtamiseen muistakin valtakunnallisista hankkeista.

Neuvottelukunnan mielestä hyväksyttävä rahoituskriteeri olisi esimerkiksi nuorisotyöttömyysaste. Kolmessa pohjoisimmassa maakunnassa nuorisotyöttömyysasteet ovat maan korkeimmat.