Syyrian taistelijat ovat myös paikallispoliisin ongelma – Lounais-Suomesta lähteneitä jopa 15

Lounais-Suomessa Syyrian taistelijoita tutkiva poliisi toivoo lainsäätäjältä lisää keinoja, joilla epäilyjä voisi tutkia myös netissä.

Kotimaa
Kaksi poliisia autonsa vieressä.
YLE

Lounais-Suomen poliisin alueelta Syyrian taistelujoukkoihin on lähtenyt jopa 15 henkilöä. Joukko on melko suuri, sillä koko maasta lähtijöitä on noin 40. Erityistutkintasektorin johtaja Teijo Ristolan mukaan tämä liittyy siihen, että alueella asuu paljon ulkomaalaistaustaista väestöä.

– Tämä liittyy myös uskontoon. Juuri täällä Etelä-Suomessa on paljon muslimeja. Suurin osa näistä lähtijöistä on ulkomaalaistaustaisia, mutta he ovat Suomen kansalaisia. Siinä mielessä voisi sanoa, että he ovat suomalaisia, painottaa Ristola.

Taisteluihin osallistuneiden palaaminen normaalielämään on kansainvälisesti tiedostettu ongelma. Uhkana on, että radikalisoituminen leviää muihin maihin. Poliisin pitää selvittää, ovatko Syyriassa sotineet vaarallisia Suomeen palattuaankin.

Ristola kertoo, että hänellä ei vielä ole paljon kerrottavaa tapauksista.

– Osa näistä henkilöistä on kertonut, mitä siellä on tehty ja miten siellä on oltu. He eivät ole poliisin seurannassa koko ajan. Poliisi voi haastatella heitä ja puhuttaa heitä ja selvittää sitä, mitä siellä matkalla mahdollisesti on tapahtunut, mutta 24 tunnin seurantaa ei ole olemassa, kertoo Ristola.

Poliisi tavoittaa taistelijoita huolestuneiden omaisten avulla.

– Läheiset usein ovat yhteydessä poliisiin. Tässä ovat sekä viranomaiset mutta myös läheiset henkilöt huolestuneita tilanteesta.

Osa aatesidonnaista väkivaltaa

Erityistutkintasektorin johtaja Teijo Ristola kertoo, että Syyrian taistelijoiden tutkinta luokitellaan aatesidonnaiseen väkivaltaan.

Osa näistä henkilöistä on kertonut, mitä siellä on tehty ja miten siellä on oltu.

Teijo Ristola

– Tämäntyyppisissä rikoksissa on aate mukana. Nämä eivät ole äkkipikaistuksissa tehtyjä, vaan tässä on voimakas aate takana. Meillä on aivan kotikutoistakin vastaavaa esimerkiksi äärioikeiston eli skinheadien tekemät väkivallan teot ovat yksi esimerkki näistä.

Ristola kertoo, että samaan kategoriaan kuuluvat myös koulusurmat ja äärivasemmiston tekemät tempaukset.

– Useimmiten mielenosoituksissa häiritään toisia mielenosoittajia tai yritetään estää poliisin työtä.

Netti on tärkeä apuväline tutkinnassa

Aatesidonnaisia rikoksia tehdään Lounais-Suomen poliisin alueella kuitenkin vain muutamia kymmeniä tapauksia.

Olemme kiinnostuneita siitä, ketkä rekrytoivat ja sitä työtä siellä tekevät.

Teijo Ristola

Uudentyyppisen rikollisuuden yleistyminen vaatii poliisilta paljon.

Poliisi voi pyytää luvan telekuunteluun, mutta esimerkiksi Syyrian taistelijoita houkutellaan mukaan netissä. Erityistutkintasektorin johtaja Teijo Ristola toivoisi, että lainsäätäjä antaisi poliisille enemmän apuvälineitä tutkia epäilyjä myös netissä.

– Netissä nämä henkilöt verkostoituvat, heitä rekrytoidaan netissä. Olemme kiinnostuneita siitä, ketkä rekrytoivat ja sitä työtä siellä tekevät. Heidän jäljille pääsemisekseen ja tällaisen ennalta estävän toiminnan käynnistämiseksi se olisi tärkeätä, kertoo Ristola.

Paikallispoliisi toimii yhdessä suojelupoliisin kanssa

Voisi luulla, että vain suojelupoliisi tutkii Syyrian taistelijoiden kaltaista ilmiötä.

– Tutkinta saattaa tulla ihan tavallisille poliiseillekin. Tietenkin suojelupoliisi ja keskusrikospoliisi seuraavat näitä ilmiöinä, mutta konkreettinen tutkinta tehdään yhdessä.

Johtaja Ristola painottaa, että aatesidonnaista väkivaltaa on melko vähän. Pelkoon ei ole aihetta esimerkiksi Turun, Porin tai Rauman kaduilla.

– Ei ole mitään syytä pelätä. Todennäköisyys, että jotain tapahtuisi, on hyvin pieni, kertoo Ristola.