Supo: Yksittäisten väkivallantekojen uhka kasvanut kaikkialla maailmassa

Suojelupoliisi ei kommentoi Kanadan ampumavälikohtausta yksittäistapauksena, sanoo ylitarkastaja Tuomas Portaankorva. Kanadassa epäilty ampuja oli luokiteltu "korkean riskin" tapaukseksi.

Kotimaa
Suojelupoliisin eli Supon kyltti Helsingissä.
Suojelupoliisin eli Supon kyltti Helsingissä.Mikko Stig / Lehtikuva

Yksittäisten toimijoiden tekemien väkivallantekojen uhka on kasvanut kaikkialla maailmassa, arvioi ylitarkastaja Tuomas Portaankorva suojelupoliisista. Hän sanoo, että viranomaiset ottavat tämän huomioon uhka-arvioissaan.

Portaankorva kertoo, ettei Supo kommentoi Kanadan ampumavälikohtausta yksittäisenä tapauksena. Hänen mukaansa uhkat Kanadan tapauksen kaltaiseen toimintaan ovat kuitenkin kasvaneet kaikkialla.

– Toisaalta meidän tiedossamme ei ole, että Suomeen kohdistuisi tällä hetkellä minkäänlaisia terroritekosuunnitelmia.

Kanadassa poliisi on vahvistanut kahden ihmisen kuolleen Ottawan keskiviikkoisissa ampumavälikohtauksissa. Parlamenttitalon ampumavälikohtauksesta epäillään islamiin kääntynyttä kanadalaismiestä.

Viranomaiset olivat luokitelleet epäillyn "korkean riskin" tapaukseksi ja takavarikoineet tämän passin, jotta tämä ei voisi lähteä taistelemaan ulkomaille.

– Suomessa passin pois ottamisen perusteet luetellaan laissa. Pois ottaminen ei ole mahdollista kovinkaan useissa tapauksissa, Portaankorva sanoo.

Portaankorvan mukaan Supo on arvioinut, että Syyrian sota-alueelta on palannut Suomeen parikymmentä ihmistä. Hän toteaa, ettei tästä seuraa automaattisesti uhkaa.

– Se, että konfliktialueille matkustaa ja sieltä palaa henkilöitä, tarkoittaa yleisesti ottaen sitä, että sen toiminnan ja näiden henkilöiden mahdollisesti aiheuttama uhka suomalaiselle yhteiskunnalle on arvioitava.

– Konfliktialueilla olevilla ja sinne pyrkivillä saattaa olla taustoissaan sellaisia tekijöitä, jotka pakottavat viranomaiset arvioimaan tätä matkailun ja sieltä palaamisen uhkaa aina kunkin tapauksen kohdalla, hän sanoo.