Asiakas ja energiayhtiö liikkeille: Pitäkää ulko-ovet kiinni talvella

Monet katutasoiset kivijalkaliikkeet pitävät ulko-oviaan auki vaikka lämpötilat laskevatkin pakkasen puolelle. Energiansäästön kannalta ovet kannattaisi pitää kiinni, samoin lounaspaikassa palelevan asiakkaan mielestä.

Kotimaa
Kauppakadulla osassa liikkeistä ovi on kiinni ja osassa auki.
Miia Roivainen / Yle

Kajaanilainen Timo Surma-aho meinasi paleltua parissa lounasravintolassa, ja alkoi ihmetellä miksi ulko-ovia pidetään auki talvipakkasella.

– Molemmista paikoista sain vastaukseksi, että asiakkaat jäävät tulematta jos oven sulkee, hän kertoo, ja miettii, että eikö sisälle tulleiden asiakkaiden kokemuksella ole merkitystä.

– Väitän, että ovia pidetään auki sen vuoksi, että niin on aina tehty ja kuvitellaan, etteivät asiakkaat osaa tulla sisälle oven ollessa kiinni. Kuka tässä lopulta voittaa – energiayhtiöt?

Surma-aho pohtii jopa, voisiko liikkeiden ulko-ovien sulkemisesta talviaikaan säätää laissa.

– Suomessa meitä holhotaan energiankulutuksessa ja paineet ovat kovat energiansäästöön esimerkiksi rakentamisessa. Miksi energiaa sitten hassataan pitämällä talvella ovia auki? Ja joka väittää, ettei se nosta kustannuksia, niin kokeillaanpa jättää omakotitalon ovi auki päiväksi ja katsotaan paljonko enemmän lämmitys maksaa kuin ovea kiinnipitäessä.

– Kaikessa pitää säästää ja energiankulutusta seurataan. Vaihtoehtoisia energiantuotantotapoja mietitään koko ajan, ja näin yksinkertaisessa asiassa menetellään tällä tavalla, Surma-aho pohtii.

Surma-aho sai aiheesta aikaan myös keskustelua Facebookissa julkisissa päivityksissään (siirryt toiseen palveluun), jotka näkyvät Facebookiin kirjautuneille.

Energiayhtiö suosii energiansäästöä

Kivijalkaliikkeiden energiankulutus muodostuu muun muassa laitteiden, valojen ja lämmityksen käyttämästä sähköstä. Suuret, ohuet ikkunat, yölläkin täydellä teholla jauhava ilmanvaihto, yövalaistus ja aukinaiset ulko-ovet lisäävät yrityksen energiankulutusta.

– Ilmanvaihto ja valaistus kannattaa ajastaa yöksi, ikkunat kannattaa tiivistää, tai vaihtaa energiatehokkaampiin. Tuulikaappi on ehdoton,Loiste (siirryt toiseen palveluun)en myyntipäällikkö Kauko Kemppainen kertoo.

Ilmanvaihto ja valaistus kannattaa ajastaa yöksi, ikkunat kannattaa tiivistää, tai vaihtaa energiatehokkaampiin. Tuulikaappi on ehdoton.

Kauko Kemppainen

Kemppaisen mukaan automaattiovet voivat hidastua talvi-aikaan, jolloin kylmää saattaa päästä sisälle enemmän, kuin kesällä. Kylmää ilmaa pääsee vaan tuulikaapin verran sisään, jos sellainen myymälästä löytyy.

Myymälään tai markettiin sisään astuessa saattaa tuntea lämpimän ilman puhaltavan kohti. Tuolloin käytössä on oviverhopuhallin. Puhaltimen toiminta perustuu siihen, että lämmin ilma ohjaa ilmavirtoja siten, ettei sisällä oleva lämmin ilma pääse ulos, eikä kylmä ilma sisään.

– Tietysti oviverhokin vie energiaa. Paras konsti on pitää ovi visusti kiinni, Kemppainen kehottaa.

Isot ikkunat lämpölaseiksi

Isot näyteikkunat vaikuttavat energiankulutukseen.

– Jos ikkunoissa on paljon pinta-alaa, pääsee kylmää ilmaa enemmän sisään. Ilma laskeutuu suuria ikkunoita pitkin lattiaan ja sieltä myymälään.

– Isot, valoa ja viihtyvyyttä tuovat, näyttävät ikkunat ovat tietysti tärkeät myymälässä. Siksi ne kannattaa tiivistää tai vaihtaa vaikka lämpölaseihin, jottei kylmää johdu niin paljoa, Kemppainen jatkaa.

Loisteen myyntipäällikön Kauko Kemppaisen mukaan pienillä teoilla voi yrityksen energialaskua pienentää jopa 10 prosentilla.

– Energiatalous kuntoon. Tiivisteillä, valaistuksen ajastuksella ja pelkällä oven sulkemisella voi säästää.

Lisäys 24102014 klo 12.09: Lisätty tieto siitä, että profiilin julkiset päivitykset näkyvät Facebookiin kirjautuneille.