Fortumin tulos parani – vesivoima tasoitti matalaa sähkön hintatasoa

Heinä–syyskuussa yhtiön liikevoitto oli 149 miljoonaa euroa. Liikevaihto supistui hieman.

talous

Energiayhtiö Fortumin tulos kasvoi hieman vuoden kolmanneksella neljänneksellä. Yhtiön liikevoitto heinä–syyskuussa oli 149 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin vastaavaan aikaan se oli 96 miljoonaa euroa.

Liikevaihto puolestaan supistui vuoden takaisesta 976 miljoonaan euroon. Vuoden 2013 heinä–syyskuussa Fortum tahkosi liikevaihtoa 1 060 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Tapio Kuulan mukaan sähkön kysyntä pysyi heinä–syyskuussa viimevuotisella tasolla sekä Pohjoismaissa että Venäjällä. Etenkin vesivoiman joustava tuotanto auttoi kuitenkin tasoittamaan matalien sähkönhintojen vaikutusta. Myös uusi tuotantokapasiteetti Venäjällä vaikutti tulokseen positiivisesti.

Yhtiö pitää talouden kasvunäkymiä arvaamattomina. Tähän vaikuttavat maailmantalouden epävarmuuden jatkuminen ja Euroopan talouden epävakaa tilanne.

Fortumilla on tarvittava osaaminen, strateginen asema ja vahva tase, joiden ansiosta voimme hyödyntää markkinoiden tarjoamia uusia mahdollisuuksia.

Tapio Kuula

Suuret valuuttakurssivaihtelut saattavat etenkin Ruotsin kruunun ja Venäjän ruplan osalta heijastua yhtiön tulokseen, Fortum arvioi.

Venäjän-liiketoiminnassaan Fortum kertoo pitävänsä tulostavoitteensa vuodelle 2015 ennallaan 18,2 miljardissa ruplassa. Yhtiön tavoite on ollut saavuttaa ensi vuoden aikana 500 miljardin euron liikevoittotaso. Tällä hetkellä ruplan heikko eurokurssi laskee euromääräistä tulostasoa.

Pohjoismaissa sähkön kysynnän arvioidaan yhä kasvavan tulevina vuosina keskimäärin 0,5 prosenttia vuodessa. Kasvutahti riippuu kuitenkin Pohjoismaiden ja muun Euroopan makrotalouden kehityksestä.

Toimitusjohtaja Kuulan mukaan nykyisessä markkinatilanteessa on hyvä varautua mahdollisiin energia-alan uudelleenjärjestelyiden tuomiin tilaisuuksiin. Yhtiön tavoitteena on kasvaa strategiansa mukaisesti.

– Meneillään olevan tehostamisohjelman onnistunut toteutus sekä Suomen ja Norjan sähkönsiirtoliiketoimintojen myynti ovat edelleen vahvistaneet Fortumin tasetta. Fortumilla on tarvittava osaaminen, strateginen asema ja vahva tase, joiden ansiosta voimme hyödyntää markkinoiden tarjoamia uusia mahdollisuuksia, hän sanoo.