1. yle.fi
  2. Uutiset

Erikoisefektien tekeminen on nykyajan käsityöammatti

Uusi sukupolvi ohjaajia on tottunut katsomaan Hollywood-elokuvia, joissa näkyy runsaasti erikoistehosteita. Niiden käyttäminen yleistyykin suomalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa kovaa vauhtia. Osaamista ei vielä kuitenkaan löydy paljoa.

viihde
kirurgit tekevät sydänleikkausta
Yle

Helsinkiläiset Salla Yli-Luopa ja Saara Räisänen tekevät muun muassa Kajaanissa kuvattavaan sairaalasarjaan erikoisefektejä. Esimerkiksi arvet ja ihmisen iho muotoutuvat silikonista.

Yli-Luopa kertoo, että ulkomailla silikonia on käytetty elokuvissa viimeiset kymmenen vuotta ja pidempäänkin. Suomeen se on rantautunut vähän myöhemmin, eikä sen käyttöä maassamme juuri vielä opeteta.

– Se on hirveän luonnollisen näköinen materiaali ja itseasiassa helpompi työstää, kuin jotkin aiemmat materiaalit. Ennen silikonia on käytetty paljon vaahtolateksia. Se on ollut muun muassa 1980-luvun kauhuelokuvien vakiomateriaali. Se ei kuitenkaan jousta samalla tavalla kuin silikoni, vaan se rutistuu ja näyttää muoviselta. Silikonista on paljon vaikeampi huomata, ettei se ole oikeaa.

Hollywood-elokuvista tutut erikoisefektit ja -tehosteet yleistyvät Yli-Luopan mukaan kovaa vauhtia Suomessa, ja töitä on riittänyt todella paljon.

– Aikoinaan kun halusin erikoistua tähän, pelkäsin, onko näille ollenkaan kysyntää. Mutta uusi sukupolvi ohjaajia on tottunut katsomaan Hollywood-elokuvia, missä näkyy erikoisefektejä. He olettavat, että tällaista on saatavilla, ja he osaavat pyytää sitä.

Tehosteet testaavat ongelmanratkaisukykyjä

Suomessa ei Salla Yli-Luopan kertoman mukaan ole vielä paljoa alan osaamista, eikä tekijöitä ole vielä montaakaan. Sekä Yli-Luopa että Saara Räisänen ovat hakeneet erikoisefektien tekemiseen oppia ulkomailta.

Erikoisefektejä tekevät Saara Räisänen ja Salla Yli-Luopa.
Salla Yli-Luopa ja Saara Räisänen kertovat, että sairaalasarjaan tehtävät erikoisefektit ovat olleet iso projekti.Minna Heikura / Yle

Molemmat ovat koulutukseltaan maskeeraajia, mutta erikoisefektien tekemiseen on oma intohimonsa.

– 1980-luvun kauhuelokuvat ovat olleet minun inspiraationi. Kauhuleffafanina olen aina halunnut päästä tekemään erikoistehosteita. Kaikki kauneuspuoli menee siinä sivussa, mutta tämä on se juttu. Yleensä minua pyydetään hätiin, kun halutaan jotain todella rumaa, karua tai gorea, Yli-Luopa nauraa.

Yleensä minua pyydetään hätiin, kun halutaan jotain todella rumaa, karua tai gorea.

Salla Yli-Luopa

Myös Räisänen on innostunut alasta elokuvia katsomalla.

– Se on ollut innoittajana, kun tajusin, että joku noissa elokuvissa on saanut tehdä tätä työkseen. Tämä on todella monimuotoista työtä, jossa on paljon ongelmanratkaisua, mistä nautin. Nautin myös kauneuden tekemisestä, se on hyvin virkistivää välillä. Mutta niin, että pääsee luomaan hahmoa, ettei se ole pelkästään kauneutta, vaan se pysyisi mielenkiintoisena hahmona.

Räisäsen mukaan työ on hyvin antoisaa, ja siinä saa miettiä uusia ratkaisuja, koska kaikkia valmistusmetodeja ei ole valmiina.

– Tätä oppii tekemällä. Olen ollut pari vuotta Sallan assistenttina, mikä on ollut mieletön etu. Tämä on käsityöammatti ja todella mestarilta oppipojalle -ammatti.

Lue seuraavaksi