Hyppää sisältöön

Valtio jättää Malmin lentoaseman – harrasteilmailijat sirotellaan muille kentille

Valtio vetäytyy Helsinki-Malmin lentoasemalta jo syyskuussa 2016. Helsingin kaupunki on suunnitellut ottavansa Malmin lentoaseman alueen asuntotuotantokäyttöön viimeistään 2020-luvun alussa.

Malmin lentokentän toiminta on päätetty ajaa alas vuoteen 2020 mennessä. Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Valtio on vetäytymässä Helsinki-Malmin lentoasemalta vuoteen 2016 mennessä. Samalla Rajavartiolaitoksen tukikohta siirtyy Helsinki-Vantaalle.

Malmilla toimivat koulutusyritykset siirtyvät arvion mukaan pois syyskuussa 2016 ja hakeutuvat niille kentille, joiden olosuhteet ja asiakasvirrat mahdollistavat liiketoiminnan.
Alue palautuu Helsingin kaupungin käyttöön viimeistään tammikuussa 2017.

Asuntoja kymmenille tuhansille

Valtion ja Helsingin seudun kunnat pääsivät elokuussa sopimukseen suurten infrahankkeiden tukemisesta ja asumisen edistämisestä. Neuvottelutulokseen kirjattiin, että valtio lopettaa toimintonsa Malmin lentoasemalla, jonka jälkeen alue palautuu Helsingin kaupungin käyttöön.

Kaupungin, Finavian ja valtion valmistelemien kauppojen arvo on yhteensä 12 miljoonaa euroa. Noin 18 hehtaarin maa- ja kiinteistökaupat vaativat vielä Helsingin kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksynnän. Sitä ennen asiaa käsittelee kiinteistölautakunta torstaina 30. lokakuuta.

Helsingin kaupungin alustavan arvion mukaan Malmin lentokentän alueelle on mahdollista kaavoittaa asuntoja noin 25 000 asukkaalle. Työpaikkoja sinne tulisi 2000–3000.

Harrasteilmailijat Hyvinkäälle ja Nummelaan

Harrasteilmailijat voivat jatkaa toimintaa Malmin lentoasemalla elokuuhun 2016 asti. Tämän jälkeen Malmilla ei ole enää tarjolla lennonvarmistuspalveluja.

Harrasteilmailijat siirtynevät jatkossa nykyistä laajemmalle joukolle lentoasemia. Lähiseudulla tarjolla on vain kaksi kenttää, Hyvinkää ja Nummela. Harrasteilmailun siirtyminen nykyisessä laajuudessaan joko Nummelaan tai Hyvinkäälle ei kuitenkaan ympäristösyistä ole mahdollista.

Tarkoitus on yhdessä harrasteilmailijoiden kanssa pohtia jatkotoimia ja keskustella siitä, miten valtio voisi omalta osaltaan helpottaa ilmailuharrastuksen jatkamista muilla kentillä Malmin sulkemisen jälkeen.