Tutkija: Toistaiseksi radikalistinen islamismi on ollut Suomessa väkivallatonta

Suomalaistutkijan mukaan niin sanottujen käännynnäisten määrä Euroopan muslimiyhteisöissä on verrattain pieni.

Kotimaa
Poliisit eristävät ammuskelualueen.
Poliisit eristävät juutalaismuseon ammuskelualueen Brysselissä 24. toukokuuta.Stephanie Lecoco / EPA

Tarkkaa määrää Suomessa asuvista radikalisoituneista islamisteista ei ole. Kuitenkin sellaisten radikalisoituneiden henkilöiden määrä, joilla on kontakteja ulkomaille, on kasvanut, sanoo globaaliin jihadismiin keskittynyt avustava tutkija Juha Saarinen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

Toistaiseksi toiminta ei ole ollut väkivaltaista.

– Osallistutaan johonkin internetin foorumien keskusteluihin, jotka käsittelevät jihadismia, ja saatetaan ehkä kannattaa joitain tiettyjä ääriryhmiä al-Qaidaa tai al-Shabaabia somaliyhteisön yhteydessä. Saatetaan myös mennä niin pitkälle, että jaetaan julkisesti propagandaa tai kerätään varoja jonkun tietyn ryhmän toimintaan, mutta väkivaltaista radikalismia ei ole Suomessa esiintynyt kovinkaan paljon ennen Syyriaa.

Saarisen mukaan niin sanottujen käännynnäisten määrä Euroopan muslimiyhteisöissä on verrattain pieni. Ulkomailta palaavilla vierastaistelijoilla on ollut keskeinen rooli terrorismin toteuttamisessa Euroopan jihadistisessa liikehdinnässä.

– Syyrian tapauksessa mahdollisuus on vielä spekulatiivinen, sillä on nähty vasta yksi onnistunut isku Brysselissä alkukesällä, mutta on myös useampi iskuyritys, jotka ovat tulleet viranomaisten tietoisuuteen. Tällaiset ihmiset, jotka palaavat konfliktialueelta radikalisoituneina ja ovat vieläkin sidoksissa jihadistiseen liikehdintään, ovat hyvin konkreettinen turvallisuusuhka, Juha Saarinen sanoo.