1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Tampere tarjoaa tuaregibluesia ja reggaerunoutta

Ensi viikonlopun Tampere Jazz Happeningissa vierailevan malilaisen Tamikrest-yhtyeen maailmanmusiikki on keitetty aavikolla ja maustettu rockvaikutteilla.

Tamikrest tulee Malista. Kuva: Thomas Dornbirn

Malilainen Tamikrest tuo ensi viikonloppuna bluessävyiset tuaregiterveiset Tampere Jazz Happeningiin. Yhtyeen maailmanmusiikki on keitetty aavikolla ja maustettu rockvaikutteilla.

Jamaikalaisesta perinteestä puolestaan ammentaa brittiyhteiskunnan väsymätön kriitikko, etnisten vähemmistöjen runollinen puhemies Linton Kwesi Johnson, LKJ.

Linton Kwesi Johnsonin tyylilaji on dub poetry, jossa yhdistyvät rytminen runous ja reggae. Hän aloitti uransa 70-luvulla kirjoittamalla omista kokemuksistaan jamaikalaisena Iso-Britanniassa.

Linton Kwesi Johnson, LKJ, on brittiyhteiskunnan kriitikko. Kuva: Danny DaCosta

Kuullaanko Vanha hippi?

LKJ  oli jo uransa alussa innoittaja useammallekin suomalaiselle reggaebändille. Mahtaako Johnson tietää tulevansa keikalle kaupunkiin, jossa hänen It Dread Inna Inglan -biisinsä suomennettiin yli 30 vuotta sitten? Tamperelainen Top Ranking Eric And The Astronauts nimittäin levytti sen 1980 nimellä Vanha hippi.

Johnsonia säestää maineikkaan basisti-tuottajan Dennis Bowellin johtama oktetti. Bowellilla on riittänyt yhteistyökumppaneita reggaegenren ulkopuolellakin.

Hänen osaamistaan ovat  hyödyntäneet muun muassa Bananarama, Marvin Gaye, Wet Wet Wet, Boomtown Rats, Fela Anikulapo Kuti ja Ryuichi Sakamoto.

Bill Frisell. Kuva: Monica Frisell.

Avaruusaika lumosi kitaristin

Bill Frisell on valittu DownBeat-lehden kriitikkoäänestyksessä jo viisi kertaa peräkkäin parhaaksi kitaristiksi. Hän on jazzkitaran samettinen sekatyöläinen, jonka teknisesti valmista ja omaperäistä ilmaisua sävyttää nykyisin nostalginen avaruustunnelma.

Tampereelle Frisell tuo modernin tulkintansa 1950- ja 1960-lukujen sähkökitaramusiikista.

Rummut puhuvat intiaa

Intialainen tablataituri Zakir Hussain. Kuva: Susana Millman

Tapahtumaan saapuu kaikkiaan 23 kokoonpanoa, joista noin kolmannes on kotimaisia. Kaukaisimmat vieraat saapuvat Aasiasta.

George Harrisonin, Van Morrisonin ja John McLaughlinin kanssa työskennellyt Zakir Hussain on tablarumpujen taituri. Hänen sekstettinsä poljento kumpuaa intialaisen perinnemusiikin rytmijaoista ja synkopoinnista.

Lähijazzia ja markkinatuliaisia Norjasta

Norjasta on mukana peräti viisi yhtyettä. Rempseästä lavaesiintymisestään tunnettu Farmers Market on Norjan suosituimpia livebändejä.

Kallio Slaaki, Elektro GT, Teddy’s West Coasters ja Mikko Innanen 10+ takaavat laadukkaan leikkauksen kotimaiseen nykyjazziin.

Norjalainen Farmer's Market. Kuva: Tampere Jazz Happening

Yle lähettää ja taltioi

33. Tampere Jazz Happening järjestetään 30.10.–2.11.2014. Yle äänittää tuttuun tapaan tapahtuman antia monipuolisesti. Taltioinnit lähetetään talven ja kevään mittaan Jazzklubin ohjelmissa sunnuntaisin Yle Radio 1:ssä.

Yle välittää myös suorana tuoreet tunnelmat Tampere Jazz Happeningista sunnuntaina 2.11. klo 19.03 alkaen Jazzklubissa.