Rosvot mylläsivät Airin kodin – "Kuin omasta identiteetistä olisi hävinnyt osa"

Oman kodin joutuminen murron kohteeksi jättää turvattoman tunteen pitkäksi aikaa. Airi Vuorisalo järkyttyi, kun hänen kotinsa myllättiin lomamatkan aikana.

Kotimaa
Airi Vuorisalo
Matti Kauvo/ Yle

Vuorisalon pariskunnan ulkomaanloman jälkeinen rentoutuminen muuttui äkkiä kauhuksi, kun he löysivät kotinsa kaaoksen vallasta.

Ensin tuli hämmästys, kun huomasi tavaroiden olevan pois paikoiltaan. Sitten tuli järkytys.

Airi Vuorisalo

Laatikoiden sisällöt oli levitetty ympäriinsä ja vaatekaapit oli pengottu. Varkaat olivat tulleet rikotusta terassin ovesta sisään.

– Ensin tuli hämmästys, kun huomasi tavaroiden olevan pois paikoiltaan. Sitten tuli järkytys. Suurin tuska tuli tunteesta, että omaan kotiin on murtautunut vieraita. Jopa valokuvat oli käyty läpi, se tuntui hämmästyttävältä, Airi Vuorisalo kertoo.

Saaliikseen varkaat olivat saaneet muun muassa isältä perityn rahakokoelman. Vakuutus korvaa menetetyn omaisuuden arvon, mutta murron kohteeksi joutuminen jättää syvät arvet ja tilanteesta henkisesti toipuminen ottaa aikansa. Airi Vuorisalo herää yhä öisin pelkoon, että vieraat voivat tunkeutua yöllä hänen kotiinsa.

– Tuntui kuin omasta identiteetistä olisi hävinnyt jotain, Airi Vuorisalo sanoo.

Tapahtunut saa varpailleen

Vuorisalot ovat kuitenkin tapahtuneesta huolimatta hyvillään poliisin ripeästä ja perusteellisesta toiminnasta. Poliisi oli saapunut vartin päästä paikalle Airi Vuorisalon soitosta. Rikostutkintaryhmä oli työskennellyt tuntitolkulla paikalla ja löytänyt sekä jalan- että sormenjälkiä ja ottanut dna-näytteitä. Varkaita ei kuitenkaan ole vielä saatu kiinni.

Vuorisalojen poika oli käynyt päivittäin tyhjentämässä postilaatikon vanhempiensa lomamatkan aikana juuri varkaiden pelossa. Poika oli kuitenkin viikonloppuna lähtenyt Porista Helsinkiin jalkapallo-otteluun ja postit olivat jääneet hakematta. Airi Vuorisalo epäilee, että pursuileva postilaatikko on saattanut antaa vihjeen rosvoille.

Aika parantaa läheisen kuolemankin jälkeen, niin miksei nytkin.

Airi Vuorisalo

Tapahtunut on saanut Vuorisalot entistäkin varovaisemmiksi. Kotiin hankitaan hälytysjärjestelmä ja turvakameroita.

Airi Vuorisalo tuntee tarvitsevansa jonkinlaista vertaistukea turvallisuuden tunteen palauttamiseksi. Vuorisalon naapuriin murtauduttiin viime kesänä, ja Airi on keskustellut tapahtuneesta heidän kanssaan.

– Naapurin rouva kertoi, ettei ole vieläkään nukkunut yhtään yötä kunnolla. Uskon silti, että turvattomuuden tunne häipyy ajan kanssa. Aika parantaa läheisen kuoleman jälkeen, niin miksei nytkin.