Parainen etsii ystäviä syyrialaispakolaisille

Syyrialaispakolaiset saapuvat Paraisille 1. joulukuuta. Tällä hetkellä 9 aikuisen ja 11 lapsen ryhmä odottaa pakolaisleirillä Libanonissa. Nuorin lapsista on alle parivuotias.

Kotimaa
Kaksi poikaa hymyilee kameralle. Pienempi lapsi leikkii takana.
Kuvassa syyrialaislapsia pakolaisleirillä.Jari Kivelä / UNICEF

Parainen etsii ystäväperheitä joulukuussa saapuville syyrialaispakolaisille. Pakolaisperheet saapuvat paraisille 1. joulukuuta. Tällä hetkellä 9 aikuista ja 11 lasta on Libanonissa pakolaisleirillä.

Pakolaisohjaaja Gudrun Degerthin mukaan ystäviksi toivotaan etenkin suomenkielisiä perheitä, mutta varsinaisia ikä- tai kielirajoja ei ole.

– Yksi pariskunta kysyi, ovatko he liian vanhoja ystäviksi, mutta sanoin, että eivät missään nimessä. Toivomme paljon ystäviä, jotta kukaan ei kuormitu liikaa.

Perheet puhuvat kotikielenään arabiaa. Muutamat aikuiset osaavat englantia ja ainakin yksi nainen puhuu ranskaa. Aikuiset alkavat opetella suomea mahdollisimman nopeasti. Lapsille on varattu paikat Koivuhaan koulusta tai päiväkodeista. Degerthin mukaan yhteisen kielen puute ei haittaa.

– Ystävien kanssa perheet voisivat tutustua suomalaiseen yhteiskuntaan. Käydä vaikka ulkoilemassa tai kaupassa. Ystävät voisivat kutsua perheitä kylään, jotta he näkisivät, millaisia suomalaiset kodit ovat.

Ajan lisäksi kalusteitakin saa lahjoittaa

Degerthin mukaan kaikille perheille on löydetty asunnot ja niiden kalustaminen on käynnissä.

– Kahteen asuntoon olen saanut avaimet ja kahteen saan ensi viikolla. Kaksi perhettä muuttaa Tenbyn alueelle ja kaksi Söderbyhyn.

Paraislaiset ovat lahjoittaneet innokkaasti mm. huonekaluja, mutta lisää lahjoituksia otetaan vastaan. Degerthin mukaan asuntoihin kaivataan esimerkiksi käytettyjä sänkyjä ja valaisimia. Lahjoituksia tarvitaan, koska kunta ei pysty hankkimaan kaikkea, mitä lähes tyhjin käsin saapuvat uudet asukkaat tarvitsisivat.

– Emme voi hankkia enempää kuin suomalaisellekaan toimeentulotuen saajalle. Paraislaiset ovat ottaneet tämän asian niin hyvin vastaan, vasta kolme viikkoa pakolaisohjaajana työskennellyt Degerth kehuu.