1. yle.fi
  2. Uutiset

Konsultoiva erityisopettaja on koululuokkien keskusteleva kädenjatke

Opettaja haaveilee rauhallisesta opetustilanteesta, jossa hän voi kaataa oppilaiden päähän tietoa. Oppilaat sen sijaan tulevat kouluun lähinnä kavereiden ja sosiaalisten suhteiden takia.Tavoitteet eivät siis kohtaa, joten syntyy ongelmia. Näitä tilanteita ratkotaan usein erityisopettajan avulla.

Kotimaan uutiset
Kuvassa opettaja neuvoo kahta tyttöä koululuokassa
Niko Tuikka / Yle

Konsultoiva erityisopettaja Sari Puutio on työskennellyt parikymmentä vuotta erityisluokanopettajana. Nyt hän kiertää Kokkolassa eri kouluilla auttamassa, kun häntä kutsutaan hätiin.

Hän on havainnut, että opettajien ja oppilaiden tavoitteiden välille voi syntyä iso ristiriita, jota voidaan joutua ratkomaan.

– Tämä työ on opettanut, että oppilaiden ja opettajan odotukset koulun arjesta on aika erilaiset. Me opettajat niin mieluusti toivomme, että me saisimme opettaa optimaalisissa olosuhteissa. Oppilaiden tarpeet sitten taas ovat täysin erilaiset.

– Oppilaat eivät ensisijaisesti tule tänne meidän hienon pedagogiikkamme takia, vaan sen takia, että täällä on kaverit ja vertaissuhteet. Sosiaalinen suhteiden verkosto on se heidän tärkein motiivinsa, tiivistää Sari Puutio.

Paikalle kutsuttuna

Esimerkiksi työrauhaongelmia ryhdytään ratkomaan konsultoivan erityisopettajan avulla niin, että hänet kutsutaan mukaan luokan arkeen.

Sen jälkeen Sari Puutio on mukana opetuksessa ja havainnoi samalla luokan toimintatapoja. Hän kyselee oppilailta esimerkiksi haaveista, toiveista ja peloista sekä luokan ilmapiiristä.

Havainnot kootaan powerpoint-esitykseksi, jota tutkitaan oppilaiden ja opettajan kanssa. Sitten yhdessä päätetään, mitä tavoitteita voitaisiin asettaa, jotta luokka toimisi jatkossa nykyistä paremmin.

– Näin me annamme oppilaille mahdollisuuden tulla kuulluksi. Toinen tärkeä asia on se, että me tunnustamme ja tunnistamme, että oppilailla on sosiaalisia tarpeita siinä ryhmässä.

Ulkopuolinen näkee

Menetelmä näyttäisi toimivan. Luokanopettaja Paula Typpö on tyytyväinen, että hän aikanaan kutsui Sari Puution luokkaansa.

Hänen mielestään ulkopuolinen silmäpari näkee metsän puilta.

Tämä riepottelee semmoisia opettajuuteen liittyviä perinteisiä myyttejä.

Sari Puutio

– Ulkopuolinen pystyy näkemään semmoisia hyviä asioita, jotka eivät ole käytössä. Ja onhan paljon tilanteita ja hetkiä, että vaikka itsellä on tuhat ja sata keinoa ja tuhat ja sata ideaa ja myönteinen mieli, joku silti mättää, niin siinä tapauksessa tämmöinen toisen aikuisen mukaantulo auttaa näkemään paremmin.

Myytit murrettavana

Paula Typpö mietti aikanaan, että miksipä ei aukaisisi luokan ovea aikuiselle, jolla on erityisosaamista.

Konsultoiva erityisopettaja Sari Puutio tietää, että ihan kaikki opettajat eivät vielä sellaiseen ole valmiita. Onhan mielissä vielä vanha myytti itsenäisestä, pätevästä opettajasta, joka hoitaa tilanteet yksin.

– Tämä riepottelee semmoisia opettajuuteen liittyviä perinteisiä myyttejä. Tässä ollaan hyvin hienovaraisten asioiden ääressä, kun puhutaan pedagogiikasta, ehkä ennen vanhaan opetustaidoista. Ne opettajat, jotka hyväksyvät minut sinne luokkaan, ovat jo pitkällä siinä ajattelussa, että ehkä tässä kontekstissa ja ryhmässä kaivattaisiin toistakin näkemystä. Lisäksi, kun oppilailtakin kysytään, niin romuttuu se myytti opettajasta sanelemassa asioita oppilaille.

Ei mikään superapu

Sari Puutio ei kuitenkaan halua henkilöityä miksikään paikalle lehahtavaksi superauttajaksi.

– Apu löytyy ensisijaisesti opettajan kokemuksesta ja osaamisesta. Parhaiten luokkansa tuntee se oma luokanopettaja. Sitten auttaa myöskin sen yhteistyön havainnointi ja sen pukeminen sanoiksi niin, että sekä oppilaat että opettajat ymmärtävät sen. Sieltä johdetaan yhteinen tavoite sille käyttäytymiselle.

Sari Puutio on havainnut mielikseen, että luokanopettajat ovat nähtävästi kokeneet hänen apunsa tarpeelliseksi, koska kalenteri on pitkälle eteenpäin täynnä tapaamisia.

Ja oikeastaan konsultoivalla erityisopettajalla ON oma työpiste. Se on oppilashuollon tiloissa Kokkolan Vingenkadulla. Siellä Sari Puutiota ei kovin usein näe. Hän liikkuu kouluilla tablettitietokoneensa kanssa. Rauhallisin työtila löytyy kotoa.

Lue seuraavaksi