Haukkaviha elää Suomessa – laittomia pyydyksiä löytynyt metsästä

Suomen luonnonsuojeluliitto on saanut haltuunsa laittoman haukkaraudan. Raudan löysi pohjoissuomalaisessa metsässä liikkunut metsästäjä. Haukkojen pyytäminen raudoilla on kielletty jo kymmeniä vuosia sitten.

luonto
Maastosta löytyneet laittomat haukkaraudat
Suomen luonnonsuojeluliitto

Erityisesti Pohjois-Suomessa on käytössä laittomia haukkarautoja, kertoo Suomen luonnonsuojeluliitto.

Luonnonsuojeluliitto kertoo saaneensa haltuunsa laittoman haukkaraudan, jonka toimitti liiton toimistolle nimettömänä pysyvä metsästäjä. Haukkarauta oli ollut metsässä viritettynä seipäännokassa, ja sen päällä oli ollut houkuttimena teeren näköinen houkutin.

– Rauta ei ole yksittäistapaus, vaan kymmeniä vuosia sitten kielletty haukkarauta on etenkin Pohjois-Suomessa yhä käytössä. Vaikka laki muuttui, niin pyyntikulttuuri ei loppunut, metsästäjä kertoo Luonnonsuojeluliiton tiedotteessa.

Metsästäjän mukaan kanahaukkoja pyydetään laittomin keinoin, koska ne aiheuttavat hävikkiä etenkin peltopyyn ja fasaanin kasvattajille, joiden istutuspanos voi huveta yhden haukan suuhun.

Raudan löytäneen metsästäjän mielestä haukkaraudat eivät ole oikea tapa haukkojen metsästykselle. Rautoihin voi joutua myös esimerkiksi kotka, tunturipöllö tai muuttohaukka. Raudat eivät myöskään tapa saalistaan heti, eli kuolema on tuskallinen, metsästäjä sanoo.

Tietämättömyys kylvää vihaa

Peltoriistaan liittyvissä ongelmissa on mahdollista hakea poikkeuslupaa rauhoitetun kanahaukan metsästämiseen laillisin keinoin, muistuttaa Suomen luonnonsuojeluliitto.

– Kanahaukkavihassa on pitkälti kyse tietämättömyydestä. Metsästäjät eivät pidä niistä, koska ajattelevat haukkojen kilpailevan metsästäjien kanssa kanalinnuista. Kanahaukan ravinto on todellisuudessa siirtynyt koko ajan enemmän rastaisiin ja varislintuihin, Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava sanoo.

– Isossa kaavassa haukat eivät vaikuta kanalintukantoihin. Metsäkanalintujen ongelmat johtuvat pääosin metsien rakenteen muutoksista, hän jatkaa.

Saalistamista vasta opettelevat urokset saattavat syödä istutettuja peltopyitä, koska ne ovat helppoa saalista. Laittomia haukka-ansoja käytetään kuitenkin sellaisilla metsäalueilla, joilla kanalintuja ei kasvateta.

– Metsäalueella tapettavat haukat eivät poista metsästäjän mainitsemaa ongelmaa kasvatettujen kanalintujen suhteen. Niitä saalistavat syystalvella vaeltavat ja alueelle osuvat nuoret uroshaukat, jotka osuvat alueelle ja ilahtuvat helposta saaliista, Sulkava sanoo.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että jos maastossa kohtaa viritetyn haukkaraudan, on syytä ottaa yhteys viranomaiseen.