Poliisikoiralaitoksen johtaja: "Koira ei ole ikinä valmis"

Suomen poliisissa työskentelee yli 200 poliisikoiranohjaajaa. Ennen valtaosa partiokoirista oli saksanpaimenkoiria, mutta nykyään poliisin luottoapureiksi ovat tulleet myös belgianpaimenkoirat.

ilmiöt
Poliisikoira kantaa suussaan tehtäväpatikkaa.
Hanna Lumme / Yle

Hyvä poliisikoira on utelias, aktiivinen, rohkea ja sosiaalinen. Etenkin rohkeus on Hämeenlinnan poliisikoiralaitoksen johtajan, ylikomisario Mikko Maunukselan mukaan tärkeä ominaisuus.

Muita ominaisuuksia voidaan koulutuksella hioa, mutta arasta koirasta ei saa pelotonta tekemälläkään.

Kaksi kolmesta Suomen poliisin käyttöön tulevista koirista hankitaan poliisille jo pentuna.

– Pennun pitää olla reipas ja mukana laumassa. Ei se pentu, joka on muusta porukasta erillään, Maunuksela kertoo.

Valtaosa pennuista tulee suomalaisilta kasvattajilta, vaikka silloin tällöin koiria tuodaan myös ulkomailta.

Koira ohjaajan mukaan

Poliisikoirille on kaksi koulutussuuntaa: partiokoira ja erikoisetsintäkoira. Suuri osa poliisikoirista on partiokoiria. Ne ovat rodultaan saksanpaimenkoiria tai belgianpaimenkoira malinoiseja.

Erikoisetsintäkoirat ovat puolestaan usein labradorinnoutajia, vaikka joukossa on myös esimerkiksi bordercollieita.

Jos jommassa kummassa rodussa ilmenee isoja terveysongelmia, on hyvä, että meillä on myös taito kouluttaa erilaisia koiria.

Mikko Maunuksela

Poliisikoiralaitoksen johtajan mukaan belgianpaimenkoirien määrä poliisikoirina kasvaa. Takavuosina poliisi kelpuutti apureikseen lähinnä saksanpaimenkoiria.

– Ominaisuus- ja terveyskysymykset vaikuttavat rotuun. Jos jommassa kummassa rodussa ilmenee isoja terveysongelmia, on hyvä, että meillä on taito kouluttaa erilaisia koiria.

Maunuksela huomauttaa, etteivät kaikki koirat ja ohjaajat myöskään sovi toisilleen.

– Belgianpaimenkoira on temperamenttinen. Hitaalle ja rauhalliselle ohjaajalle taas sopii sakemanni.

Poliisikoiran tehtävänkuva muuttuu tarpeen mukaan

Hämeenlinnan poliisikoiralaitoksella opetetaan poliiseja kouluttamaan koiria. Koulutus kestää 2,5 vuotta. Siihen kuuluu lähiopetusta ja työssäoppimista.

Maunukselan mukaan poliisikoirakoulutus on kehittynyt huimasti vuosien varrella. Hän uskoo, että nykyisellään koirista saadaan myös mahdollisimman paljon hyötyä poliisityössä.

– Nenän- ja voimankäytön ympärillä koulutuksessa pyöritään edelleen. Nykyään koirat hakevat myös rahaa, sitä ei ollut ennen. Rahanetsinnän kouluttamisen tarve tuli kentältä.

Koiranohjaajia on Maunukselan laskujen mukaan Suomessa noin 230. Yhdellä ohjaajalla saattaa olla kaksikin koiraa, kun koulutuksessa voi olla vanhan rinnalla nuori hännänheiluttaja.

Maunukselan mukaan koiranohjaajaksi riittää tulijoita.

Poliisikoirat päättävät virkauransa noin kymmenvuotiaana, jonka jälkeen ne pääsevät nauttimaan eläkepäivistä tutun ohjaajan huomassa.

– Koira on parhaimmillaan on 3–5-vuotiaana, vaikkakaan koira ei ole ikinä valmis, Maunuksela sanoo.