Kanadassa muistetaan Ottawan ja Montrealin iskuissa kuolleita

Kanadassa ollaan kiristämässä parlamentin turvatoimia välikohtauksen takia. Pääministeri Harper ja oppositiojohtaja puhuvat tänään parlamentissa.

Ulkomaat
Ampumispaikalle tuotiin kynttilöitä  keskiviikkona.
Ampumispaikalle tuotiin kynttilöitä keskiviikkona.Warren Toda / EPA

Kanadan parlamentin jäseniä kokoontuu tänään torstaina sotamuistomerkille, jonka luona nuorta vartiosotilasta ammuttiin keskiviikkona. 24-vuotias sotilas menehtyi myöhemmin saamiinsa vammoihin.

Pääministeri Stephen Harper sekä oppositiojohtaja Tom Mulcair ja liberaalipuolueen Justin Trudeau puhuvat parlamentille, kun se palaa jatkamaan työtään aamupäivällä paikallista aikaa.

Harper sanoi aiemmin viestissään kansalaisille, että tämänviikkoisilla hyökkäyksillä ei kyetä pelottelemaan Kanadaa. Ne vain vahvistavat Kanadan päättäväisyyttä vastustaa turvallisuusuhkia kotimaassa ja taistella liittolaistensa kanssa terrorismia vastaan, hän julisti.

Keskiviikkoisesta välikohtauksesta epäillään kolmekymppistä islamiin kääntynyttä kanadalaismiestä. Ammuttuaan sotilaan mies oli paennut kohti parlamenttitaloa, jossa turvallisuuspäällikkö ampui hänet.

Kanadan poliisi on vahvistanut, että tekijä toimi yksin.

Harper viittasi videoviestissään myös kaksi päivää sitten sattuneeseen yliajoon, jonka kohteeksi joutui kaksi sotilasta lähellä Montrealia. Toinen sotilasta kuoli myöhemmin. Yliajaja oli viranomaisten mukaan ääri-islamilaisia ajatuksia kannattanut radikalisoitunut mies.

Kanadassa ollaan kiristämässä parlamentin turvatoimia välikohtauksen takia. Harkittavaksi tulee muun muassa luopuminen parlamenttitalon edustalla kesäisinä keskiviikkoina järjestetystä kaikille avoimesta joogatunnista.