1. yle.fi
  2. Uutiset

Mökkimurtomiehille ähäkutti, kun muistat nämä niksit

Pimentyneet illat ja yöt tarjoavat murtomiehille tilaisuuksia luvattomiin touhuihin kesämökeillä. Omaisuutensa suojaamiseksi varmin keino on itse viedä mökeiltä arvokkaimmat esineet pois. Mökkiänsä voi suojata myös valvontalaitteilla. Myös naapuruston tarkkaavaisuus voi johtaa voron jäljille.

Kotimaan uutiset
Pimeässä mies kesämökin ikkunan äärellä
Ville Välimäki / Yle

Pimeillä mökkiteillä ei välttämättä aina olla liikkeellä puhtain aikein. Kohteena saattaa olla kesän jäljiltä tyhjilleen jäänyt mökki jäätymistä odottavan järven rannalla. Vierailun seurauksena arvokkain omaisuus vaihtaa hyvin äkkiä omistajaa.

Keinot varkaiden hätistämiseksi ja omaisuuden säilyttämiseksi ovat kuitenkin olemassa. Murtoriskiin kannattaa varautua ennakkoon, huomauttaa rikoskomisario Riku Vihtilä Hämeen poliisista.

– Jos mökillä ei käydä talven aikana, arvokkain omaisuus on syytä viedä kotiin. Mökillä kannattaa myös viestiä siitä, että täällä valvotaan. Esimerkiksi hälytinlaitteet ja valvonnasta ilmoittaminen voivat karkottaa murtomiehiä.

Naapuriapu avuksi

Samoin naapuruston valvova silmä on mökkiläisille arvokas apu.

Mökki järven rannalla syksyllä
Ville Välimäki / Yle

– Vanha kunnon naapuriapu on oikein suositeltavaa. Jos vakituista asutusta on mökin liepeillä, voi pyytää naapureita pitämään vähän silmiään auki. Kyllä ne oudot kulkijat osataan monasti erottaa. Kun kirjoittaa rekisteritunnuksia ylös, se voi helpottaa oleellisesti mökkimurron selvittämistä, neuvoo rikoskomisario Riku Vihtilä.

Vihtilä kehottaa lisäksi merkitsemään mökillä olevan omaisuuden. Se auttaa palauttamaan pitkäkyntisille päätynyttä omaisuutta.

Muutamalla satasella murtovaras kuviin

Nykytekniikka antaa myös mahdollisuuden tehokkaaseen kameravalvontaan. Halvimpia riistakameratyyppisiä valvontakameroita saa jo sadallaviidelläkympillä. Parisataa euroa lisää ja käytössä on kovalevylle tallentava kameralaitteisto, opastaa palvelupäällikkö Ari Vähäjärvi Hämeen Lukko Oy:stä.

Valvontakamera
Ville Välimäki / Yle

Murtomiesten tallentuneet kuvat eivät tietysti silti ole kaikkein mukavinta katsottavaa.

– Kyllä se varmasti järkytys on. Kuvien toimittaminen viranomaisille helpottaa kuitenkin murtojen selvittämisessä, toteaa Vähäjärvi.

Ikkunat rikki, putket jäässä

Varsinkin kylmään vuodenaikaan tehdyistä murroista seuraukset voivat olla erityisen ikäviä, varoittaa mökkitalkkari Aimo Särkijärvi.

– Pahimmillaan, jos siellä jätetään ovi auki ja rikotaan ikkunoita, vesijohdot ja vessanpöntöt jäätyvät rikki. Vahingot voivat olla huomattavasti suurempia kuin anastetun omaisuuden arvo.

– Minullakin on tiedossa tapaus, jossa murtomiesten jäljiltä tapahtunut jäätyminen aiheutti kymmenientuhansien eurojen vahingon. Vettä oli valunut niin, että lattialla oli puolen metrin paksuinen jääkerros, muistelee Särkijärvi.

Lue seuraavaksi