1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi voisi moninkertaistaa tuulivoimarakentamisen

Suomen tuulivoimatuotanto on lähes kymmenkertaistunut muutamassa vuodessa. Tuulisähkön rakentamista vauhdittaa uudistuvan energian tuotantotuki. Tuulivoimayhdistyksen ja alan yritysten mukaan tuulivoimaa voitaisiin rakentaa huomattavasti enemmän kuin Suomen nykyinen tavoite on.

Kotimaan uutiset
Varevaaran tuulivoimaloita Tervolassa 22.10.2014
Varevaaran tuulivoimaloita Tervolassa 22.10.2014 Jarmo Honkanen Yle

Varevaaran tuulipuisto Etelä-Lapissa Tervolassa on toiminut puolitoista vuotta. Se yksi niistä uusista tuulivoimalaitoksista, jotka ovat moninkertaistaneet Suomen tuulisähkön tuotannon parissa vuodessa. Varevaaran kymmenen voimalan puisto jauhaa ST1:n ja S-ryhmän omistaman tuulivoimayhtiön TuuliWatti Oy:n mukaan 40 000 kerrostaloasukkaan sähköt, sanoo suunnittelupäällikkö Hannu Kemiläinen.

– Tämähän on tuottanut ihan odotusten mukaisesti, mitä ennakkolaskelmissa arvioitiin, että siinä mielessä ollaan tyytyväisiä tähän sijoitukseen. Tämä oli iso investointi, 45 miljoonaa euroa.

Tuulivoiman rakentamista on vauhdittanut uudistuvan energian tuotantotuki. Vuonna 2012 tukea maksettiin tuulisähköstä neljä miljoonaa euroa ja tänä vuonna lokakuun puoliväliin mennessä tukea oli maksettu 40 miljoonaa euroa. Maksetun tuen kehitys kuvastaa osaltaan alan kasvusta.

Uuden tuulivoimalan investointia ei tueta, ja alan mukaan tuotantotuki varmistaa, että tuulivoimalat sijoitetaan kannattaville eli sopivasti tuulisille paikoille. Uusi laitos saa tukea 12 vuoden ajan, jonka jälkeen sen on tultava toimeen pelkästään tuulisähkön tuotolla.

Rohkeampi tavoite

Vaikka Suomessa tuulivoimaloita rakennetaan nyt ennätysvauhtia, niin Ruotsissa tuulisähköä tuotetaan kymmenen kertaa enemmän. Pinta-alaltaan Suomen kokoisessa mutta huipputiheään asutussa Saksassa on 24 000 tuulivoimalaa. Suomessa arvioidaan vuodenvaihteessa olevan 250 tuulivoimalaa.

Tänä vuonna Suomen tuulivoimakapasiteetti nousee yli 600 megawatin ja poliittisten päättäjien asettama tavoite vuoteen 2020 mennessä on 2 500 megawattia. Se on vain puolet Ruotsin nykytasosta. Moni toivoo kunnianhimoisempaa otetta uudistuvaan energiaan.

Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtajan Anni Mikkosen mukaan Suomen tavoite voitaisiin hyvin nostaa 7 000 megawattiin vuoteen 2030 mennessä. Se olisi kolminkertainen nykytähtäimeen verrattuna. Tuulivoimayrityksen mukaan potentiaalia on, jos halutaan.

TuuliWatti Oy:n suunnittelupäällikkö Hannu Kemiläisen mukaan potentiaalia riittää yhtiöissä ja Suomessa, jos yhteiskunta haluaa tuulisähköä.

– Kyllähän sitä voitaisiin varmasti ylöspäin tarkentaa aika reippaastikin. Kyllä Suomessa hyviä paikkoja riittää ja maa-alueita on laajasti, missä niitä voidaan toteuttaa sillä tavalla, että ne eivät asukkaita, luontoa eivätkä ympäristöä häiritse.

Vastatuulta

Alan kehitystä jarruttaa Tuulivoimayhdistyksen mukaan pidentynyt lupabyrokratia. Myös valitukset ja pelot meluhaitasta ovat alan mukaan hidastaneet hankkeiden etenemistä. Ilmaliikenteen ja tutkavalvonnan etujen on katsottu jonkin verran hidastaneen alan kehitystä.

Komentaja Olli-Pekka Lund puolustusministeriöstä kertoo sähköpostihaastattelussa, että puolustusvoimat on arvioinut noin 5 300 tuulivoimalan vaikutukset. Lundin mukaan niistä vain 10 prosenttia eli noin 600 voimalan suunniteltu sijainti aiheuttaisi merkittäviä haittoja puolustusvoimien toiminnalle kuten ilma- ja merivalvontatutkille.

Ulkomaista pääomaa Suomen tuulivoimaan

Eniten tuulivoimaloita on rakennettu Pohjois-Pohjanmaan rannikolle. Suomalaisten yritysten lisäksi voimaloita ovat rakentaneet saksalaiset, ruotsalaiset ja brittiläiset yritykset.

Pohjoisimmat uudenaikaiset tuulipuistot ovat rakenteilla Sodankylään ja Kittilään. Ne tehdään brittiläisen sijoitusyhtiön Impax Asset Managementin rahoituksella. Impaxin viestintäjohtaja Anne Gilding Lontoosta kieltäytyi haastattelusta tähän juttuun. Gilding vetosi siihen, että Impax sijoittaa asiakkaidensa yksityisiä varoja tuulivoimaloihin ja tulee ulos tiedotteilla vain, kun virstanpylväistä on kerrottavaa.

Ehkä seuraava virstanpylväs on, kun Impaxin rahoittama Joukhaisselän 27 megawatin tuulipuisto Sodankylässä aloittaa tuotantonsa ensi vuonna. Impax osti Joukhaisselän Metsähallitukselta ja Fortumilla, jotka olivat jalostaneet tuulipuistokohteen valmiiksi halukkaalle rakennuttajalle.

Toinen Impaxin kohde on samoin Metsähallitukselta ja Fortumilta ostettu Kuolavaaran-Keulakkopään tuulipuisto Kittilän ja Sodankylän alueilla. Tämä sijoitusyhtiön Kukeksi ristimä 51 megawatin tuulipuisto on yhtiön mukaan 106 miljoonan euron investointi, jonka tuotanto alkaa vuoden 2016 alussa.

Tämän jutun lähteinä haastateltavien lisäksi on alan yrityksiä, Tuulivoimayhdistys, viranomaiset ja työ- ja elinkeinoministeriö edustajineen tai nettisivuineen.

Lue seuraavaksi