Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Munkki luottaa hyviin tekoihin

Munkki luottaa hyviin tekoihin

Bhutanissa harjoitetaan mahayana buddhalaisuutta virallisena valtionuskontona, jota valtio tukee monin tavoin.

Buddhalaisuutta pidetään paitsi uskontona myös filosofiana ja elämäntapana, joka leimaa maan kulttuuria ja arkipäivää.

Buddhalaisuus on tullut Bhutaniin alun perin Tiibetistä, vaikka nykyään se eroaa suuresti pohjoisen naapurin harjoittamasta uskonnosta.

Noin 80 prosenttia Bhutanin reilusta 700 000 asukkaasta on buddhalaisia. Loput ovat hinduja ja kristittyjä, joilla on oikeus harjoittaa uskontoaan, mutta ei levittää sitä. Bhutania on arvosteltu muiden uskontojen syrjinnästä.

Bhutanissa on 40 000 munkkia ja nunnaa. Yksi heistä on Sonam Tobgay pääkaupungin Thimphun liepeillä olevasta Pangrizampan luostarista ja astrologisesta yliopistosta.

འབྲུག་ཡུལ་
Onnela Himalajan rinteillä
Neljä tarinaa toiveista ja peloista

Bhutanin kuningaskunta oli sulkeutunut diktatuuri aina vuoteen 2008 saakka. Tuolloin Bhutanissa pidettiin ensimmäiset vaalit, ja maa siirtyi demokratiaan. Samoihin aikoihin Bhutan alkoi avautua myös ulkomaailmalle. Nyt lähes jokaisella on kännykkä ja televisio kotonaan, ja kymmenet tuhannet matkailijat vierailevat Bhutanissa.

Monet pelkäävät omaleimaisesta buddhalaisesta kulttuurista tulevan globalisaation uhri. Bhutanin hallitus kuitenkin suojelee herkkää luontoa ja vanhaa buddhalaista kulttuuria monin tavoin.

Bhutanissa ollaan hämmästyttävän tietoisia omintakeisen kulttuurin arvosta.

Bhutan

  • Bhutan on perustuslaillinen kuningaskunta
  • Asukkaita on noin 740 000
  • Neljä viidestä bhutanilaisesta on buddhalainen
  • Kehityspolitiikka perustuu bruttokansanonnellisuuteen
  • Pääelinkeino on maatalous
  • Suurimmat vientitulot tulevat vesivoiman myymisestä Intiaan
  • Bhutanin nimi paikallisella kielellä on Druk Yul, mikä merkitsee ukkoslohikäärmettä
Buddhalaisia kuvioita kankaaseen

Buddhalaisia kuvioita kankaaseen

Bhutaniin hallitus kehottaa kansalaisia käyttämään perinteistä asua julkisilla paikoilla ja työpaikoilla.

Yhä useampi nuori kuitenkin haluaa siirtyä länsimaisiin vaatteisiin, joiden hankkiminen on halvempaakin.

Kudonnalla on pitkät perinteet. Viime vuosina Bhutaniin on perustettu kudontakeskuksia taitojen ylläpitämiseksi. Kankaaseen kudotaan perinteisiä kuvioita buddhalaisen värikäsityksen mukaan.

Maailma koostuu viidestä eri elementistä: tilasta, ilmasta, vedestä, tulesta ja maasta. Valkoinen symbolisoi tilaa, sininen ilmaa, vihreä vettä, punainen tulta ja keltainen maata.

Avautumisen myötä Bhutaniin virtaa yhä uusia länsimaisia vaikutteita, ja moni pelkää maan ikivanhan kulttuurin kärsivän, kudontataidon siinä sivussa.

Yeshey Lhamo käy keskuksessa joka päivä kutomassa.

Metsänvartija säästää hyttysenkin

Metsänvartija säästää hyttysenkin

Bhutanin luonto on äärettömän rikas. Luonnonolot vaihtelevat etelän trooppisista oloista Himalajan lumipeitteisiin huippuihin. Tämä antaa luonnon monimuotoisuudelle oivat mahdollisuudet.

Bhutanissa elää yli 770 lintulajia ja lähes 200 nisäkäslajia. Näiden joukossa ovat uhanalaiset tiikeri, norsu, lumileopardi, pikkupanda ja kultalanguri.

Maan pinta-alasta 72 prosenttia on metsän peitossa. Perustuslaki määrää, että vähintään 60 prosenttia pinta-alasta on säilytettävä metsänä. Osa metsistä on koskematonta aarnimetsää.

Kun kaksi kolmasosaa väestöstä elää maanviljelystä, on selvää että villieläinten ja ihmisten välillä tapahtuu yhteenottoja usein. Buddhalaisen filosofian mukaan eläimiä ei saa tappaa.

Bhutanin pohjoisosissa sijaitseva Wangchuck Centennial Park on maan suurin kansallispuisto (4 914 neliökilometriä), jonka kehittämistä Suomen WWF on tukenut.

Puistossa työskentelee suuri joukko metsänvartijoita, joiden tehtävänä on liennyttää villieläinten ja ihmisen välistä konfliktia. Yksi heistä on Tenzin.

Toimittaja pitää demokratiaa onnen ehtona

Toimittaja pitää demokratiaa onnen ehtona

Bhutan on harjoitellut demokratiaa vasta kuuden vuoden ajan. Kun ensimmäiset vaalit pidettiin vuosina 2007 ja 2008, kansa oli täysin tietämätön siitä, mitä äänestäminen merkitsee.

Ennakkosensuuria ei ole, mutta on joitain aiheita, joita ei julkisuudessa käsitellä. Yksi sellainen on nepalilaissyntyisen hinduvähemmistön ahdas asema.

Ei ole tiedossa, mitä tapahtuisi jos joku arvostelisi kuningashuonetta. Kukaan ei ole toistaiseksi tehnyt sellaista.

Nuori kuningas Jigme Khesar Namgyel Wangchuk on äärimmäisen suosittu, ja hänen kuviaan näkee kaikkialla. Bhutanin kuningasta kutsutaan ”lohikäärmekuninkaaksi”.

Bhutanin yleisradioyhtiö BBS:n uutistenlukija Denchen Wangmo ei näe maassaan sananvapausongelmia. Hän korostaa television merkitystä demokratian opettamisessa kansalle.

Tekijät: Jaana Kanninen, toimittaja, Meeri Koutaniemi, kuvat, Ivar Heinmaa, videot, Oskar Romero ja Tiia Schwartz, leikkaus, Ville Juutilainen, tekniikka. Kuvitus: WWF.