Hajuaistin menetys vie seksihalut

Kumppanin valinta on ihmiskunnan suurimpia mysteerejä. Aisteilla on valtavan suuri merkitys siihen, keneen rakastumme. Varsinkin hajuaisti on myös yhteydessä seksuaalisiin haluihin.

terveys
Tyttö ja poika halaavat
AP Graphics Bank

Aistien biologinen tehtävä on kertoa elintärkeistä asioista, kuten ravinnosta, vihollisista ja turvallisesta kodista. Niihin kaikkiin liittyy voimakkaita tunteita, sekä positiivisia että negatiivisia, kuten inhoa. Esimerkiksi pilaantuneen ruoan ulkonäkö ja haju varoittavat meitä syömästä sitä.

Hajuaisti on välittömässä yhteydessä ruokaan ja seksiin.

professori Kristian Donner

Aistit ohjaavat meitä myös parinvalinnassa. Näköhavainto mahdollisesta kumppanista voi sytyttää mielenkiinnon, mutta tunteiden roihahtamiseen tarvitaan usein myös hajuaistia. Helsingin yliopiston professorin Kristian Donnerin mukaan hajuaisti onkin välittömimmin tunteisiin vaikuttava aisti.

– Hajuaisti on välittömässä yhteydessä ruokaan ja seksiin. Hajuilla on ylipäänsä suuri merkitys ihmissuhteissa. Ajatellaan vaikka vauvan ja äidin suhteen kehittymistä, sanoo Donner.

Miltä rakkaani tuoksuu?

Voiko parhaan kumppanin sitten löytää hajun perusteella? Donnerin mukaan aihetta on viime aikoina tutkittu paljon, mutta kovin vahvaa näyttöä siitä ei ole. Testeissä on muun muassa haisteltu vastakkaisen sukupuolen paitoja ja valittu sitten itseä eniten miellyttävä.

– On paljon spekuloitu, pystyykö ihminen valitsemaan hyvän kumppanin hajun perusteella. Hypoteesina olisi se, että hän hakee komplementaarista (täydentävää) immuunijärjestelmää, joka vahvistaisi tulevien lasten puolustuskykyä taudinaiheuttajia vastaan. Tämä on paljon tutkittu ala, mutta edelleen suhteellisen kontroversiaali (ristiriitainen).

Hajuaistilla vahva yhteys seksuaalisuuteen

Jos kumppania ei nyt aivan nuuhkimalla valitakaan, niin valinnan jälkeen hajuaisti näyttelee suurta roolia. Donnerin mukaan hajuaisti on hyvin ratkaiseva ihmisen perustoiminnoissa, joihin voi laskea myös seksuaalisuuden.

Hajuaistin menettäneeltä naiselta loppuvat usein kuukautiset.

professori Kristian Donner

Ihminen aistii nenällään paritteluun houkuttelevia feromoneja. Feromoneja erittyy muun muassa hikeen. Hajuaistin menetys voi olla seksuaalisuudelle kohtalokasta.

– Jos hajuaisti katoaa esimerkiksi onnettomuuden seurauksena, seksuaaliset halut heikkenevät usein merkittävästi. Myös jokin paha tulehdus voi vahingoittaa pysyvästi hajuaistia ja siten vaikuttaa seksihaluihin, kertoo professori Kristian Donner.

Hajuaisti on hormonitoiminnalle niin merkittävä, että sen menettäneeltä naiselta loppuvat usein kuukautiset. Paljon aikaa yhdessä viettävillä naisilla, esimerkiksi siskoksilla, hajuaisti puolestaan rytmittää kuukautiset usein samanaikaisiksi.

Parfyymipullosta lisää viehätystä

Ei siis ihme, että ihmiset ovat kautta aikojen halunneet hajustaa itseään eri tavoin. Kosmetiikkateollisuus mainostaa hajuvesiä siekailemattomasti viehätysvoimalla ja seksuaalisuudella. Yksi tärkeimmistä parfyymien raaka-aineista on myski, joka eläimillä toimii paritteluun houkuttimena.

– Keinotekoisiin hajuihin liittyy mielleyhtymiä ja ne tuovat mieleen erilaisia tilanteita. Niillä haetaan feromonin vaikutusta, Donner kuvailee.