1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhat valot loistavat Tampereella viimeistä kertaa – osa valokuvioista museoon

Kaupungin keskustan yllä loistavat hevoset, kukat ja muumit ovat pian historiaa. Uudet teokset valtaavat Tampereen Valoviikot.

Kuva: Mika Kanerva / Yle

Tampereen Valoviikot kirkastavat kaupunkia 49. kertaa. Tämä vuosi jää viimeiseksi, kun perinteiset valokuviot hohtavat kaupungin keskustan yllä.

Tapahtuman malli kopioitiin Saksasta 1960-luvun alkupuolella. Valokuviot olivat selkeitä ja niissä esiintyi muun muassa hylkeitä, hevosia ja tyttöjä. Nyt suuntaus on kohti abstraktimpaa, valon erilaisia muotoja ilmentäviä teoksia.

– Valogalleria, joka näkyy nyt länsipuolella keskustaa, laajenee ensi vuonna kaupungin itäpuolelle. Tämä tuo keskusta-alueen itäiselle osalle ensi syksynä 35–50 uutta valoteosta. Sen lisäksi Hämeenkadun päälle on suunniteltu ledi-verkkoa, joka tuo tunnelmaa kaupungin pääkadulle, kertoo Tampere Tunnetuksi ry:n toiminnanjohtaja Liina Kangas.

Osa valoista pääsee museoon

Perinteiset valokuviot ovat tulleet tiensä päähän. Syynä on niiden huono kunto: rungot, sähköverkot ja vaijerit eivät enää kestä käyttöä.

Kyselyjä on tullut runsaasti sekä Tampereelta että muista kaupungeista.

Liina Kangas

Valoille on etsitty sijoituspaikkaa jo pidemmän aikaa. Varmaa on toistaiseksi vain se, että pieni osa niistä siirtyy Museokeskus Vapriikkiin. Ensi vuoden lokakuussa vanhoja hahmoja voi ihailla niille omistetussa näyttelyssä.

Yksi vanhoista valoista kiinnostuneista on Särkänniemi, joka neuvottelee asiasta Tampereen sähköverkosta vastaavan yhtiön kanssa. Kiinnostusta on ilmennyt muuallakin, jopa kaupungin rajojen ulkopuolella.

– Kyselyjä on tullut runsaasti sekä Tampereelta että muista kaupungeista. Yhdistyksemme on esittänyt toiveen, että vanhat valokuviot säilyisivät jatkossakin Tampereella ja tamperelaisella toimijalla, Liina Kangas painottaa.