Potilasliitto: Taksikuljetukset uhkaavat potilasturvallisuutta

Suomen Potilasliitto ei hyväksy potilaiden kuljettamista taksikyydillä jatkohoitopaikkaan. Esimerkiksi Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella ambulanssin hälyttänyt potilas ohjataan yhä useammin taksin kyytiin.

Kotimaa
Taksi-merkki taksin katolla.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Suomen Potilasliitto tyrmää erityisesti Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella yleistyneen käytännön, jossa ambulanssin hälyttänyt potilas ohjataan yhä useammin taksin kyytiin.

Ambulanssi ja ensihoitajat käyvät potilaan luona, mutta tilannearvion tehtyään saattavat passittaa potilaan taksilla tai omalla kyydillä sairaalaan. Ambulanssi jää odottamaan mahdollista hälytystä vielä huonokuntoisemmalta potilaalta.

Suomen Potilasliiton puheenjohtajan Paavo Koistisen mukaan taksikuljetukset uhkaavat potilasturvallisuutta.

– Taksissa ei ole minkäänlaisia laitteita eikä välineistöä ja jos siellä tapahtuu jotain dramaattista potilaalle, niin kuka vastaa potilasturvallisuudesta silloin? Onko se yksikkö, joka on tehnyt arvion vai kuka siitä vastaa? Tämä on äärettömän tärkeä kysymys ja tämä pitäisi ottaa hyvin vakavasti esiin. Mielestämme voi sanoa, että potilasturvallisuus on vaarassa, Koistinen sanoo.

Yle Oulun toimituksen tietojen mukaan osassa tapauksista potilaat ovat olleet hyvinkin huonokuntoisia.