Näin etsit halvat lennot netistä – katso 5 vinkkiä

Halpojen lentojen löytyminen netistä on kaikkea muuta kuin sattumaa. Näillä vinkeillä saatat säästää selvää rahaa.

internet
Matkailu.
Sari Toivonen / Yle

Internetin matka- ja hintatarjonta mykistää valveutuneemmankin kuluttajan. Matkailun ammattilaisilla on kuitenkin lohdutuksen sana. Halvan matkan löytäminen on kuin polkupyörällä ajaminen: kerran opittuasi tekniikan et unohda sitä koskaan.

1. Mieti etukäteen, mihin olet menossa

Joka ikinen tietokoneesi napin painallus analysoidaan. Vältä siis turhaa klikkailua lentoyhtiöiden ja lentovaraussivustoiden sivuilla. Esimerkiksi lennon hinta nousee sitä mukaa, kuinka paljon sitä on katsottu. Matkailuala teki tätä jo ennen internet-aikaa, eli silloinkin yritettiin kysynnän mukaan saada mahdollisimman kova hinta. Ilmiötä kutsutaan yield managementiksi eli tuottojohtamiseksi.

2. Matkan ajankohta ja reitin valinta

Älä tunge lennolle juuri silloin kun kaikki muutkin haluavat matkustaa. Halpojen lentojen löytymistä avittaa, jos lähtöpäivällä ei ole niin tarkkaa väliä. Jos voit välttää koululaisten loma-ajat, vältä ne, sillä silloin matkat ovat kalliita.

Myös sillä on väliä, haluatko päästä helpolla vai oletko valmis näkemään hieman vaivaa. Välilaskulliset lennot ovat usein halvempia kuin suora lennot.

3. Vertaile oikein!

Edullisen matkan löytyminen netistä vaatii työtä. Vertailu on matkan varaamisen A ja O, mutta se pitää tehdä oikein, jotta lopputulos on järkevä.

Kaikki tietävät, että lentoyhtiöt kilpailevat keskenään. Moni ei kuitenkaan hahmota, että myös lentovaraussivustot, jotka itse vertailevat lentoyhtiöiden hintoja, kilpailevat keskenään. Käytä lentovaraussivustojen vertailemiseen yleishakukoneita, jotka eivät ole riippuvaisia lentoyhtiöistä tai varaussivustoista.

4. Tyhjennä selaimen evästeet

Lentovaraussivustot käyttävät usein evästeitä, eli seuraavat teknisesti, mitä käyttäjä sivustolla tekee. Kun palaat seuraavana päivänä takaisin sivustolle, systeemi muistaa kiinnostuksesi ja tarjoaakin kalliimpaa hintaa.

5. Ota huomioon matkan kokonaishinta

Halpalentoyhtiöt ovat monelle sudenkuoppa. Vaikka lipun hinta tuntuisi halvalta, saattaa hinta nousta yllättävästi, kun joudut maksamaan matkatavaramaksuja, istumapaikkamaksuja tai luottokortilla maksamismaksuja. Halpalentoyhtiöt lentävät myös usein syrjässä oleville kentille, jolloin bussi-, taksi- tai junamatkoista tulee lisähintaa. Huomioi siis kokonaishinta ja käytä lisämaksulaskureita.

Juttua varten haastateltiin Turun kauppakorkeakoulun erikoistutkija Jonna Järveläinen, Rantapallo.fi:n päätoimittaja Riikka Krenn ja himomatkailija Veera Virtanen.