Ruokaa ei mene hukkaan Lappeenrannan kouluissa – vähäinen tähderuoka päättyy myyntiin

Ylimääräinen ruoka ei ole ongelma Lappeenrannan kouluissa. Vaatimusten höllennyttyä tähteeksi jäänyt on myyty koulujen henkilökunnalle.

Tähderuoka
Aluekeittiössä tehty kouluruoka
Yle

Koulujen tähderuoka on vähentynyt Lappeenrannassa lähes nollaan. Ylijäävää ruokaa myydään ruokailun päätyttyä koulun henkilökunnalle huokeaan hintaan. Hävikkiruoan jakelu tuli mahdolliseksi kun Evira lievensi vaatimuksiaan hygieniaketjun suhteen.

Ruokaa jää yli niin vähän, että monissa kaupungeissa käytössä olevaa ruokailua ulkopuolisille ei ole nähty järkeväksi.

– Aina ruokaa ei jää myytäväksi edes koulun henkilökunnalle tai vain muutamalle ensimmäiselle, perustelee ruokapalveluista huolehtivan Saimaan Tukipalvelut Oy:n ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä.

Oppilaiden ruokatähteetkin ovat vähentyneet

Myös koululaisten lautasille jäävän ruoan määrää on saatu vähennettyä. Pari vuotta sitten aloitettu kampanja on selvästi tuottanut tulosta, vaikka siitä ei ole tehty tarkkaa seurantaa.

– Oppilaita on ohjattu ottamaan vain sen verran, mitä jaksaa syödä. Tämä on tällaista kasvatuksellista työtä, sanoo Lappeenrannan perusopetusjohtaja Mari Routti.

Leikkimielinen kilpailu kannustaa syömään lautaset tyhjäksi

Lautasjätteen vähentäminen jäi koulujen varaan ja ne ovat toteuttaneet sitä eri tavoin. Osa on lisännyt valvontaa ja osa tehnyt asiasta muistuttavia julisteita.

– Tiedän, että joissain kouluissa on niin sanottuja ruoka-agentteja. Pari valittua oppilasta tarkkailee tyhjennysastian vieressä pois heitettävän ruoan määrää ja kysyy syytä ylijääneelle ruoalle, kertoo perusopetusjohtaja Mari Routti.

Joissakin lappeenrantalaisissa kouluissa kilpaillaan leikkimielisesti sillä, että biojäteastiaan kertyisi täytettä mahdollisimman vähän.

–Jossain koulussa on käytössä sellainen viisari, joka näyttää punaista tai vihreää sen mukaan miten lautasjätettä on jäänyt, kertoo ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä.

Ruokajätteen vähentämisellä ei tavoitella kustannussäästöjä. Enemmänkin toiveissa on, että säästyvät rahat käytettäisiin ruoan laadun parantamiseen.