1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Räsänen toivoo nopeaa aikataulua "terrorismilakien" säätämiseksi

Sisäministeriössä on jo vireillä hankkeita, joiden toteuduttua pystyttäisiin paremmin estämään äärijärjestöjen taistelijoiden paluu Suomeen.

politiikka
Sisäministeri Päivi Räsänen.
Sisäministeri Päivi Räsänen.Yle

Sisäministeriö on päättänyt selvittää, voidaanko konfliktialueilta palaavien maahantulo estää. Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan konfliktialueelle matkustavien tai konfliktimaassa oleskelevien ja sieltä palaavien matkustus-, oleskelu- ja muihin oikeuksiin liittyviä kysymyksiä pitää miettiä uudelleen.

Sisäministeriössä on jo vireillä hankkeita, joiden toteuduttua pystyttäisiin paremmin estämään äärijärjestöjen taistelijoiden paluu Suomeen.

– Tällä hetkellä sisä- ja oikeusministeriöissä on vireillä monia hankkeita esimerkiksi liittyen siihen, miten poliisi ja viranomaiset paremmin pystyvät tutkimaan ja selvittämään mahdollisten terrorismiin osallistuvien henkilöiden liikkeitä, ja tutkimaan ikään kuin ennakolta sitä, minkälaisia yhteyksiä epäillyillä henkilöillä on terrorismiin, Räsänen sanoi Yle Uutisille.

Räsäsen mukaan tähän liittyy myös jo eduskunnassa vireillä oleva terrorismiin kouluttautumisen kielto ja sitten toisaalta poliisin oikeus päästä käsiksi matkustajarekistereihin.

– Olemme ministeriössä selvittäneet nyt sitä, että miten näitä kriminalisointeja voitaisiin edelleen laajentaa. Miten voisimme varmistaa sen, että henkilöt, jotka voivat olla uhkana Suomelle, niin eivät pääsisi tänne takaisin tekemään mahdollisia väkivaltatekoja.

Räsänen pohtisi jopa lakimuutosta siitä, voidaanko maahantulokieltopäätös tehdä sellaisesta henkilöstä, joka tällä hetkellä oleskelee ulkomailla. Nykyinen lainsäädäntö ei tätä salli.

Tämä liittyy Räsäsen mukaan myös siihen, miten oleskelulupien ja turvapaikkalainsäädännön kautta voidaan vaikuttaa niin, etteivät terrorismiin yhteydessä olleet henkilöt saisi Suomesta turvapaikkaa.

Lisää oikeuksia poliisille

Lainsäädäntöhankkeet vievät aina oman aikansa, mutta Räsänen näkee, että tätä lainsäädäntöä on hyvä saada selkeäksi nopealla aikataululla. Nykyinen eduskunta tätä lakia tuskin ehtii säätää.

– Ei varmasti pystytä millään lailla täysin estämään taistelijan paluuta Suomeen, jos hän on jo Suomen kansalainen. Meillähän on jopa ihan kantasuomalaisia, jotka ovat saattaneet sinne taisteluihin lähteä. Mutta poliisin on kyllä saatava paremmat keinot heitä seurata.

Räsäsen mukaan poliisin tiedonsaantimahdollisuudet eivät tällä hetkellä ole riittävällä tasolla.

– Aika suuri osa tästä terrorismirikollisuudesta tapahtuu verkossa. Meillä ei tähän verkkovalvontaan ja -tiedusteluun ole riittäviä mahdollisuuksia.

Räsäsen mukaan myös pakkokeinolainsäädännössä on puutteita. Poliisi ei esimerkiksi välttämättä voi mennä kotiin ja takavarikoida sieltä tietokonetta tutkiakseen, onko henkilöllä yhteyksiä terroririkoksiin.

Maahantulokielto?

Maahantulokiellon tulisi Räsäsen mukaan koskea henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet terroristisiin rikoksiin ulkomailla tai osallistuneet taisteluihin terroriryhmissä.

– Se koskisi silloin niitä henkilöitä, jotka voisivat olla pyrkimässä joko viisumin tai oleskeluluvan turvin Suomeen tai muualle Schengen-alueelle.

Räsäsen mukaan tiedossa ei ole yksittäistä Suomeen tai suomalaisiin ei kohdistuvaa terrori-iskua. Yksittäisten terrorismiin yhteydessä olevien henkilöiden mahdollisten väkivallantekojen riski sen sijaan on kasvanut.

– Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että meillä on kasvanut niiden henkilöiden määrä, jotka ovat yhteydessä tähän terroristiseen ideologiaan eli tällaiseen jihadistiseen ajatteluun.

Sisäministeriö aikoo myös esittää rahoitusta, joka mahdollistaisi Suojelupoliisin yhdysmiehen lähettämisen Turkkiin.

Ministeriön tekemän selvityksen mukaan kaksoiskansalaisuuden poistaminen ei ole tehokas keino.

Lue seuraavaksi