Suomi ja Viro neuvottelevat huipputasolla LNG-terminaaleista

Suomen ja Viron pääministerit tapaavat EU-huippukokouksen yhteydessä. Viron Taavi Rõivas toivoo, että pääministerit löytävät ratkaisun nesteytetyn maakaasun eli LNG:n terminaalien rakentamiseksi.

Ulkomaat
Viron ja Suomen pääministerit Taavi Rõivas ja Alexander Stubb saapuivat EU-huippukokoukseen alkuillasta torstaina.
Viron ja Suomen pääministerit Taavi Rõivas ja Alexander Stubb saapuivat EU-huippukokoukseen alkuillasta torstaina.Yle

Pääministeri Alexander Stubb arveli saapuessaan EU:n huippukokoukseen Brysselissä, että Viron ja Suomen nesteytetyn maakaasun eli LNG:n terminaaleista päästäisiin sopuun marraskuussa.

Samaan aikaan paikalle osunut Viron Taavi Rõivas oli toiveikkaampi. Hänen mukaansa pääministerit keskustelevat terminaalikysymyksestä illalla.

– Mihin terminaalit tulevat, kuinka isot niistä tulee, siitä puhumme pääministeri Stubbin kanssa, Rõivas sanoi.

Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, onko Virolla tuoda tapaamiseen uutta ehdotusta kiistan ratkaisuksi. Viro ja Suomi eivät ole päässeet sopuun siitä, millaiset terminaalit maihin rakennetaan. Rõivaksen mukaan olennaista on rakentaa Suomen ja Viron välille maakaasuputki Baltic Connector.

– Jos pystymme rakentamaan ison markkinan Suomesta Puolaan asti ja ehkä kauemmaskin, silloin meillä on mahdollisuus rakentaa myös terminaaleja, Rõivas sanoi.

Syyskuun lopussa käydyt neuvottelut kariutuivat Suomen mukaan Viron vastustukseen. Komission ehdottamassa kompromissimallissa Viroon olisi rakennettu pienempi terminaali ja Suomeen isompi.

Nyt komissio odottaa Suomen ja Viron ratkaisevan asian keskenään ennen kuin se ottaa kantaa hankkeen tukemiseen. Terminaalien rakentaminen ei käynnisty ilman EU:n tukea.