1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Helsingin kirjamessut alkoivat – tänä vuonna esillä Italian kirjallisuus

Helsingin kirjamessut alkoivat torstaina. Suomen suurimpaan kirja-alan tapahtumaan odotetaan noin 80 000 kävijää. Tämän vuoden teemamaa on Italia.

kirjallisuus
Kirjamessut alkoivat Helsingissä torstaina.
Kirjamessut alkoivat Helsingissä torstaina.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin kirjamessuilla tungeksi väkeä jo avajaispäivänä. Kirjat tuntuvat kiinnostavat ja ennen kaikkea esiintyjät, joita on tänä vuonna messuilla yli 1100 .

Tämän vuoden teemamaana on Italia, josta tunnetaan kyllä Dante ja Italo Calvino, mutta nykykirjallisuus on jäänyt vieraammaksi. Teemamaastatus auttaa tekemään kirjallisuutta tutummaksi.

– Se auttaa aivan suunnattomasti! Aikaisemmin italialaisia kirjoja suomennettiin noin kaksi tai kolme vuodessa. Nyt tänä vuonna niitä on tullut yli kymmenen. Toivottavasti tämä suhdanne jatkuu, iloitsee suomentaja Elina Suolahti.

Italia viehättää suomalaisia

Italia on tuttu maa suomalaisille ja se tekee myös kirjallisuudesta helpommin lähestyttävää. Tämän on huomannut Turussa kirjakauppaa pitävä Katri Tuominen, joka on satsannut etenkin italialaisen kirjallisuuden saatavuuteen.

– Italialainen kirjallisuus kiinnostaa tänä päivänä hyvinkin paljon. Italiasta kiinnostaa tietenkin politiikka ja mafia kiinnostaa aina. Suosittuja ovat myös komisario Montalbano dekkarit. Tuntuu, että Italia viehättää jotenkin aivan erityisellä tavalla suomalaisia. Onhan se ristiriitainen ja kaunis maa.

Italialaiset ovat kirjoittajakansaa

Kuten muuallakin maailmassa, myös Italiassa kustannusala painiskelee vaikeuksissa. Kirjailija, toimittaja Cristina De Stefanon mukaan italialaiset eivät ole lukukansaa.

– Italia kärsii erityisesti kustannusalan murroksesta, koska meillä kaikki kirjoittavat, vain harvat lukevat. Olenkin aina sanonut, että Italia on kirjailijoiden maa, ei lukijoiden. Mikä on sinänsä harmi, sillä kirjamyynti on todella vähäistä, sanoo Christina de Stefano.

Italialaisia kirjailijoita on tulossa Helsinkiin parisenkymmentä. Helsingin kirjamessut jatkuvat Messukeskuksessa sunnuntaihin saakka.

Lue seuraavaksi