Kokoomuksessa on haluja lykätä sote-uudistus suosiolla seuraavalle hallitukselle

Kimmo Sasi (kok.) ei usko, että eduskunta ehtii käsitellä sosiaali- ja terveysuudistusta. Hankkeen siirtyminen seuraavalle hallitukselle sopii hyvin niille kokoomuslaisille, joita ei tyydytä yksityisten palveluntuottajien kohtelu.

politiikka
Kimmo Sasi
Kimmo SasiYle

Perustuslakivaliokunnan kokoomusjäsen Kimmo Sasi ei usko, että tämä eduskunta ehtii käsitellä sosiaali- ja terveysuudistusta.

– Jos esitys tuodaan tänne marraskuun lopulla, käsittelyaika on aivan liian lyhyt eduskunnalle.

Lakiesitys menee ainakin sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. Esityksessä on lausuntokierroksella todettu hankalia perustuslaillisia ongelmia.

Perustuslakiongelmien suojissa suurempi syy saattaa olla se, etteivät kaikki kokoomusedustajat halua nykyisenkaltaista lakia.

– Jos yksityisten palveluntuottajien asemaa ei kyetä turvaamaan esityksessä, en ole kauhean pahoillani, jos tämä esitys ei etene tässä eduskunnassa, Sasi sanoo.

Kaikki eduskuntapuolueet ovat tosin olleet edustettuna parlamentaarissa työryhmässä sopimassa lain sisällöstä. Sasin mukaan pelisäännöistä pidetään kiinni.

– Arvioni on se että perustuslain asettamat edellytykset johtavat siihen, että tämä eduskunta ei enää yksinkertaisesti ehdi käsitellä tuota esitystä. Silloin ei tarvitse ottaa näihin muihin poliittisiin kysymyksiin kantaa lainkaan.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) luottaa siihen, että sote-ratkaisu syntyy tässä hallituksessa ja eduskunnassa.

– Tätä vatkaamista on nyt kestänyt jo aivan liian kauan, suomalaiset ansaitsevat kunnolliset sosiaali- ja terveyspalvelut, Huovinen sanoo.

Hänen mukaansa yksityisiin palveluihin liittyvää lainkohtaa on hankala muuttaa.

Sosiaali- ja terveysuudistuksen lykkääntyminen olisi suuri tappio hallitukselle. Sote on tärkeä osa rakenneuudistuksia, jotka hallitus on luvannut toteuttaa kestävyysvajeen kuromiseksi. Muita ovat esimerkiksi kunta- ja eläkeuudistus. Kuntauudistusta on työnnetty kunnille, mutta selvät tulokset puuttuvat. Eläkepaketista on edes työmarkkinajärjestöjen sopu.