Hallitus valmis luopumaan elokuvien tuotantotuen verottamisesta työllisyyssyistä

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) jättää eduskunnan käsiin elokuvien tuotantotuen verovapauden kohtalon. Hallituksen budjettiesityksessä verovapaus esitetään poistettavaksi, mutta Rinteen puolesta eduskunta voi säilyttää verovapauden niin halutessaan.

kulttuuri

Valtiovarainministeri Antti Rinteen mukaan hallitus on valmis luopumaan yhden yritystuen karsimisesta, jos eduskunta niin haluaa. Kysymys on elokuvien tuotantotuen verovapaudesta, jota hallitus oli poistamassa osana yritystukien karsimista.

Hallitus esitti Veikkauksen tuotoista jaettavan elokuvatuen verovapauden poistamista ensi vuoden budjettiesityksessä. Valtiovarainministeriön mukaan verovapaus vie valtiolta vuosittain noin neljä miljoonaa euroa verotuloja.

Tuotantotuki myönnetään elokuvien tuotantoyhtiöille. Jos tuotantoyhtiöt tekevät voittoa, maksavat ne voitoistaan normaalin yritysveron.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski kysyi eduskunnan kyselytunnilla elokuvatuen verovapauden poistamisesta, että kohdellaanko elokuvaa tasapuolisesti muihin kulttuurimuotoihin verrattuna. Valtio ei tue elokuvaa samalla tavalla kuin esimerkiksi teatteria, vaan rahat tulevat veikkausvoittovaroista.

- Täytyykö slogan 'suomalainen voittaa aina' muuttaakin 'valtiovarainministeriö voittaa aina', ihmetteli Myllykoski.

Valtiovarainministeri Antti Rinne myönsi, että elokuvien tuotantotuen verovapauden poistosta aiheutuu haittavaikutuksia.

- Samaan aikaan menetetään työllisyysmenojen kautta negatiivisella tavalla tai aiheutetaan lisäkustannuksia. Mulle passaa ja hallitukselle passaa se, että eduskunnassa muutetaan tämä osio, yllätti Rinne eduskunnan kyselytunnilla.

Hallitusryhmät valmistelivat jo verovapauden säilyttämistä

Elokuvatukien verovapauden poistamisen mielekkyydestä on keskusteltu myös eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostossa budjettikäsittelyn yhteydessä.

Verojaoston puheenjohtajan Sampsa Katajan (kok.) mukaan hallituspuolueiden kansanedustajat ovat käyneet neuvotteluja valtiovarainministeriön kanssa verovapauden jatkamisesta.

- Verovapauden poistamisen verotulovaikutukset ovat täysin ylimitoitetut, arvioi Kataja.

- Työllisyysvaikutusten vuoksi tulot olisivat menneet pakkasen puolelle. Suomalaisia elokuvia tehtäisiin entistä enemmän ulkomailla veron vuoksi, perustelee verojaoston puheenjohtaja.

- Tapana on ollut, ettei näistä valiokunnan ja ministeriön budjettineuvotteluista kerrota julkisuuteen ennen koko budjettimietinnön valmistumista, moittii Sampsa Kataja valtiovarainministeri Antti Rinteen tapaa kertoa asiasta eduskunnan kyselytunnilla.